Meskalin.cz/Fórum/Může mráz škodit mým kaktusům?

Může mráz škodit mým kaktusům?

Mám doma pár kaktusů a poslední dobou se začínám bát, že by mi mohly umřít kvůli mrazu. Pěstování kaktusů je pro mě velká vášeň, ale přiznám se, že nevím, jak moc je mráz může poškodit. Slyšela jsem, že některé druhy jsou odolné vůči nízkým teplotám, ale co ty mé? Jak vlastně poznat, kdy začnou mít problém? Je lepší je přenést do tepla nebo je nechat venku a doufat, že to zvládnou? Taky jsem slyšela, že pokud zamrzne půda kolem kořenů, může to být fatální. Jaké jsou vaše zkušenosti s mrazem a kaktusy? Měli jste někdy problém s omrzlými kaktusy? Jaké úpravy jste provedli, abyste je ochránili před zimou a mrazem? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké speciální tipy na zimu, co se týče zalévání a hnojení, pokud už je venku hodně chladno. Mám totiž pocit, že bych mohla udělat něco špatně a zbytečně je tak stresovat. Ráda bych se dozvěděla víc o tom, jak se vyhnout problémům s mrazem a udržet své kaktusy v dobrém stavu. Díky všem za rady!

172 slov
1.7 minut čtení
24. 10. 2024
Adéla Navrátilová

Mráz kaktusům fakt škodí, to je jasný. Většina kaktusů je zvyklá na teplo a sucho, a když je venku zima, tak to pro ně není dobrej signál. Některé druhy zvládnou chlad lépe než jiné, ale pokud máš běžný kaktusy jako Echinopsis nebo Mammillaria, tak bych je raději přestěhoval do tepla. Pokud začne půda kolem kořenů mrznout, tak to může být pro kaktusy konečná. A co se týče zalévání, v zimě bys měla hodně omezit vodu, protože kaktusy v chladu nepřijímají vodu tak dobře. Hnojit je skoro vůbec nemusíš, když je chladno a málo světla. Když uvidíš, že se začnou zbarvovat nebo se zdají být měkké, tak už je asi pozdě. Takže radši drž je v teple a suchu, dokud nepřijde jaro.

121 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Šárka Bláhová

Kaktusy mají různou odolnost proti mrazu, záleží na druhu. Některé, jako třeba Echinocactus, snesou mráz do -5°C, ale většina běžných kaktusů by měla být chráněná při teplotách pod 0°C. Pokud už předpověď hlásí mráz, doporučuji je přenést do tepla. Zjistíš to podle toho, jestli začnou hnědnout nebo ztrácet tvar. Půda kolem kořenů zamrzá rychle a to je fakt špatně. Zimní péče je taky důležitá – v zimě už skoro nezalévat a hnojení úplně vynechat. Kaktusy jsou v zimě v klidu a moc vody jim neprospívá. Takže zkus mít kámoše v teple a uvidíš, že to zvládnou! Držím palce, ať ti kaktusy přežijou!

102 slov
1 minut čtení
2. 1. 2025
Zdeněk Brychta
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence chorob u sukulentů: Klíčové kroky pro zdravý růstObjevte, jak správná péče o sukulenty může předejít chorobám a zajistit jejich zdravý růst. Tento článek přináší praktické rady a tipy pro údržbu vaši...
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky