Meskalin.cz/Fórum/Jak zabránit hnilobě kořenů u sukulentů?

Jak zabránit hnilobě kořenů u sukulentů?

Chtěl bych se zeptat, jak se dá efektivně zabránit hnilobě kořenů u sukulentů. Už se mi několikrát stalo, že se mi rostlinky začaly kazit a já nevím, co dělám špatně. Mám doma několik druhů a většinou je zalévám jednou za týden, jak jsem četl, že je to vhodné. Ale poslední dobou mám pocit, že to není ideální. Jak poznám, kdy je správný čas na zalévání? A co substrát? Jaký by měl být, aby se kořeny nehnily? Někdo říkal, že je dobré dávat do zeminy písek nebo perlit, ale nejsem si jistý, jaké množství. A co hnojení? Měli bysme sukulenty hnojit a jak často? Možná to také souvisí s tím, jestli jsou v květináčích s drenážními otvory nebo bez nich? Když jsem je přesazoval do nových květináčů, tak jsem si říkal, že by to mohlo pomoct, ale asi to nestačilo. Jak se vyhnout přemokření a co dělat, když už kořeny začínají hnít? Mám je zkusit vyndat a prohlédnout? Kolik času může sukulent přežít bez vody? Těch otázek mám víc než dost a rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů. Jaké máte tipy na prevenci této potíže? Děkuji za všechny rady!

188 slov
1.9 minut čtení
1. 8. 2024
Vojtěch Světlík

Takže, hniloba kořenů u sukulentů je fakt častý problém. První věc je, že to chce dobrý substrát. Ideální je směs s pískem nebo perlitem – tak 50 na 50. To zlepší odvodnění. Zalévat jednou týdně může být moc, záleží na podmínkách – pokud je hodně teplo a slunce, tak jo, ale jinak radši kontroluj půdu prstem. Když je suchá do hloubky pár centimetrů, tak zalij. Drenážní otvory jsou nutnost, bez toho se ti kořeny utopí. Hnojení stačí jednou za měsíc v létě, na jaře a na podzim už to moc nepřeháněj. Když začneš mít podezření na hnilobu, vyndej rostlinku a koukni na kořeny – pokud jsou měkké nebo černé, tak je ořízni a dej do suché půdy. Sukulenty snesou dlouho bez vody, klidně i dva týdny, ale pak si dej pozor na přelévání. Zkrátka to chce trpělivost a pozorovat je.

140 slov
1.4 minut čtení
30. 10. 2024
Eduard Šťastný

Zabránit hnilobě kořenů u sukulentů je fakt důležitý. První věc, co bys měl zkontrolovat, je zalévání. Zalévat jednou týdně může být moc, zvlášť v zimě, kdy rostliny spí. Zkus si udělat test – píchni prst do substrátu a když je suchý, tak zalévej. Substrát by měl být dobře propustný, ideálně směs s pískem nebo perlitem. Poměr třeba 1:1 s klasickým substrátem na kaktusy je fajn. Drenážní otvory v květináčích jsou nutnost, bez nich se voda hromadí a to je pro kořeny smrtelný. Hnojení není nutný na jaře a v létě, stačí jednou za měsíc slabým hnojivem pro sukulenty.

Když zjistíš, že kořeny hnijou, nejlepší je vyndat rostlinku, podívat se na kořeny a odstranit ty špatný. Můžeš je nechat chvilku oschnout a pak přesadit do čerstvýho substrátu. Sukulenty vydrží celkem dlouho bez vody – třeba i dva týdny, záleží na druhu a podmínkách. Takže buď trpělivej a radši méně než víc s vodou.

151 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2025
Jiří Volf
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence chorob u sukulentů: Klíčové kroky pro zdravý růstObjevte, jak správná péče o sukulenty může předejít chorobám a zajistit jejich zdravý růst. Tento článek přináší praktické rady a tipy pro údržbu vaši...
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky