Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když jsou listy sukulentů měkké?

Co dělat, když jsou listy sukulentů měkké?

Mám takový problém se svými sukulenty, které jsem si pořídil před pár měsíci. V poslední době jsem si všiml, že jejich listy začínají být nějaké měkké a povadlé. Nejspíš to není normální, protože když jsem je koupil, vypadaly zdravě a plné života. Teď mám obavy, že něco dělám špatně. Vím, že sukulenty potřebují specifickou péči, ale nejsem si jistý, co přesně je špatně. Zkoušel jsem jim dávat méně vody, protože jsem slyšel, že přemokření může být problém, ale zdá se, že to nepomáhá. Možná to může být i něco jiného? Mohlo by to být nedostatkem světla nebo naopak přímým slunečním zářením? Jak často by se vlastně měly zalévat? Snažím se dodržovat nějaký režim, ale občas zapomenu a pak mám výčitky svědomí. Co s tím mám dělat? Jestli má někdo zkušenosti s tímto problémem, budu rád za jakoukoli radu. Chci své sukulenty zachránit a vrátit jim jejich zdravý vzhled. Děkuji!

149 slov
1.5 minut čtení
12. 8. 2024
Marie Kubíčková

Zdravím, tohle je docela běžný problém se sukulenty. Měkké listy obvykle znamenají, že mají buď moc vody, nebo naopak nedostatek světla. Pokud jsi zkoušel omezit zalévání, tak bys měl zkontrolovat, jestli máš dobrou drenáž v květináči. Sukulenty potřebují propustnou půdu, aby se kořeny nehnily. Příliš mnoho vlhkosti může způsobit měkké listy a pak je to špatně.

Co se týče světla, sukulenty mají rády jasné, nepřímé sluneční světlo. Když jsou přímo na slunci, tak je to taky může spálit a udělá jim to špatně. Zkus je umístit na místo, kde budou mít dostatek světla, ale ne přímo na okno, pokud je tam moc horko.

Zalévání bys měl provádět podle toho, jak je substrát suchý. Zpravidla stačí jednou týdně nebo jednou za dva týdny, ale záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Lepší je zalévat méně než víc. A když vidíš, že mají pořád měkké listy i po tom všem, tak může být problém i s kořeny – třeba už zhnily a chce to nový substrát nebo dokonce novou rostlinu. Držím palce!

167 slov
1.7 minut čtení
8. 7. 2024
Alois Kysela

Měkké listy sukulentů většinou znamenají, že něco není v pořádku. Zní to, jako bys mohl mít problém s přemokřením, což je fakt častý. Zkus zkontrolovat, jestli máš správnou půdu a že květináč má odtokové otvory. Jakmile sukulenty dostanou moc vody, tak začnou hnít a listy změknou. Možná je taky dobrý je přesunout na místo, kde mají víc světla, ale pozor na přímé slunce, to může udělat víc škody než užitku. Jinak se doporučuje zalévat je jednou za pár týdnů, zaleží na počasí a vlhkosti vzduchu. Pokud zapomínáš, můžeš nastavit připomínku v mobilu. Fakt je důležitý dávat pozor na to, jak vypadají – pokud jsou listy měkké, tak už něco děláš špatně. Zkus trochu víc šetřit s vodou a dej jim šanci se vzpamatovat.

123 slov
1.2 minut čtení
1. 7. 2024
Kristýna Němcová
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Prevence chorob u sukulentů: Klíčové kroky pro zdravý růstObjevte, jak správná péče o sukulenty může předejít chorobám a zajistit jejich zdravý růst. Tento článek přináší praktické rady a tipy pro údržbu vaši...
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky