Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy ve stínu – Jak to vlastně je?

Kaktusy ve stínu – Jak to vlastně je?

Mám takový dotaz ohledně kaktusů a jejich pěstování. Zajímalo by mě, jestli mohou kaktusy růst ve stínu celý den? Mám doma pár těchto rostlinek a docela mě láká je dát na místo, kde nebude přímé sluneční světlo. Myslím, že by to mohlo být fajn, protože se bojím, že by mohly být spálené nebo něco podobného, když je dám na slunce. Slyšel jsem, že některé druhy kaktusů snášejí méně světla, ale nejsem si jistý, jestli je to pravda pro všechny. A co třeba ty menší kaktusy nebo sukulenty? Mohou být spokojené i v polostínu? Jak to vlastně funguje s jejich růstem a potřebami světla? Mám obavy, že pokud jim nedám dostatek světla, tak začnou hynout nebo budou nějak deformované. Nechci se o ně starat zbytečně, tak bych rád věděl, jaký vliv má stín na jejich zdraví a vývoj. Takže pokud máte někdo zkušenosti s pěstováním kaktusů ve stínu nebo s jinými variantami osvětlení, budu rád za každou radu alebo zkušenost!

159 slov
1.6 minut čtení
1. 8. 2024
Štěpán Šindelář

Kaktusy obecně milují slunce, takže pokud je dáš do stínu, většinou to nebude ideální. Některé druhy sice zvládnou méně světla, ale většina potřebuje dostatek slunce, jinak můžou začít slabnout a deformovat se. Třeba menší kaktusy a sukulenty to sice snesou lépe, ale stále by měly mít aspoň nějaké přirozené světlo. Pokud je dáš do trvalého stínu, asi to nebude pro ně moc fajn. Můžeš zkusit polostín, ale dej pozor, abys je postupně nezatěžoval příliš velkým rozdílem v osvětlení. Takže pokud chceš, aby ti rostly a vypadaly pěkně, dej je radši na místo, kde mají slunce aspoň pár hodin denně.

99 slov
1 minut čtení
20. 1. 2025
Patrik Říha

Kaktusy většinou potřebují dostatek světla, takže trvalý stín není pro ně ideální. Některé druhy zvládnou mírný polostín, ale pokud je máš ve stínu celý den, můžou být slabé a deformované. Kaktusy se obvykle přizpůsobí, ale bez dostatečného světla nebudou zdravé. Menší kaktusy a sukulenty snášejí méně světla líp než ty velké a klasické, ale i tak potřebují nějaké slunce. Pokud se bojíš spálení, dej je na místo s ranním sluncem nebo odpoledním polostínem. Zkus sledovat, jak reagují – když začnou být příliš vytažené nebo bledé, je to jasný znak nedostatku světla. Takže pokud chceš mít kaktusy v pohodě, radši je dej tam, kde budou mít alespoň část dne sluneční světlo.

110 slov
1.1 minut čtení
20. 1. 2025
Roman Šťastný
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Optimální místo pro kaktusy: Sluneční, polostín nebo stín?Zjistěte, jaké umístění ve vašem domově bude nejvhodnější pro pěstování kaktusů, aby se vyhnuly hnilobě a daly vyniknout jejich unikátnímu vzhledu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky