Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší světelný režim pro kaktusy?

Jaký je nejlepší světelný režim pro kaktusy?

Mám dotaz ohledně toho, jakým způsobem by měl být nastaven světelný režim pro kaktusy. Pořídil jsem si pár různých druhů, včetně některých hodně barevných a zajímavých, ale nevím si rady se správným osvětlením. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují hodně slunce, ale zároveň jsem četl, že je dobré je chránit před přímým poledním žárem. Jak to tedy vlastně je? Kolik hodin denně by měly být na slunci a zda je lepší je dát k oknu nebo na balkon? A co umělé osvětlení? Je možné použít LED lampy, nebo to není pro kaktusy ideální? Jaké spektrum světla je pro ně nejlepší a jak daleko by měly být od zdroje světla? Dokonce jsem slyšel, že některé druhy preferují spíše rozptýlené světlo. Můžete mi prosím poradit, jak to celé nastavit tak, aby moje kaktusy prospívaly a nebyly spálené nebo naopak příliš slabé? Jak dlouho trvá, než začnou reagovat na změny ve světelném režimu? Budu moc vděčný za jakékoli tipy a rady od těch, co už mají s pěstováním kaktusů nějaké zkušenosti.

167 slov
1.7 minut čtení
25. 1. 2024
Milan Vrba

Kaktusy většinou milujou světlo, ale je pravda, že přímo na poledním slunci můžou chytit úpal. Ideální je je mít tak 6-8 hodin denně na sluníčku, ale spíš dopoledne a pozdě odpoledne. Když je dáš k oknu, dej pozor, aby to nebylo na sever, protože tam bývá málo světla. Balkon může být super, pokud je na jih nebo západ, ale můžeš je trošku stínit v těch největších horkách.

Co se týče umělého osvětlení, LEDky jsou fakt dobrá volba. Hlavně vyber ty s plným spektrem, to kaktusům vyhovuje. Ideální vzdálenost od světla je tak 30-50 cm, záleží na výkonu lampy. Pokud vidíš, že kaktusy ztrácí barvu nebo se natahují, tak asi potřebují víc světla.

Některý druhy kaktusů mají radši rozptýlené světlo třeba v létě, takže experimentuj a sleduj, jak reagujou. Na změny by měly reagovat docela rychle – klidně už za pár týdnů uvidíš, jak se zlepšujou. Takže drž palce a zkoušej!

148 slov
1.5 minut čtení
9. 5. 2024
Tomáš Vondra

Kaktusy obecně milujou světlo, hlavně to přirozený. Ideálně bys je měl mít na slunci tak 6-8 hodin denně, ale pozor na to polední slunce – to může s některými druhy zamávat. Jestli máš možnost, dej je k oknu, kde je dost světla, ale ne přímo na slunce celý den. Balkon je skvělej, ale hlídej je tam, aby se nespálily.

Co se týče umělýho osvětlení, LED lampy jsou v pohodě, hlavně když máš spektrum blízko tomu dennímu světlu. Můžeš zkusit lampu s modrým a červeným světlem – to kaktusy fakt ocení. Od zdroje by měly bejt tak 15-30 cm, podle síly lampy.

Některý druhy fakt preferujou rozptýlený světlo, takže zkus experimentovat. Kaktusy obvykle reagujou na změny ve světelném režimu během pár týdnů – prostě sleduj, jak rostou a mění barvy. Hlavně nenech kaktusy stát v tmavým nebo v místnosti, kde je špatný světlo – to by mohlo skončit špatně.

147 slov
1.5 minut čtení
1. 6. 2024
Luboš Janků
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Optimální místo pro kaktusy: Sluneční, polostín nebo stín?Zjistěte, jaké umístění ve vašem domově bude nejvhodnější pro pěstování kaktusů, aby se vyhnuly hnilobě a daly vyniknout jejich unikátnímu vzhledu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky