Meskalin.cz/Fórum/Jak moc stínu snesou kaktusy?

Jak moc stínu snesou kaktusy?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je se stínem a kaktusy. Slyšel jsem, že tyhle rostliny milují slunce a teplo, ale na druhou stranu také vím, že některé druhy rostou v přírodě pod stromy nebo jinými rostlinami, které jim poskytují určitou ochranu před přímým slunečním světlem. Takže jak moc stínu vlastně snesou? Mám doma pár kaktusů, které jsem dal do místnosti s menším osvětlením a teď si nejsem jistý, jestli jim to neublíží. Můžou být v polostínu nebo potřebují plné slunce, aby mohly prospívat? A co se týče letních měsíců, když je venku opravdu horko, je lepší je umístit do částečného stínu během největšího vedra? Jaké zkušenosti máte vy s pěstováním kaktusů v různých světelných podmínkách? Myslíte si, že by mohlo být nějaké riziko, že když dostanou příliš málo světla, tak třeba začnou hnít nebo ztrácejí tvar? Budu rád za jakékoli rady a tipy od zkušenějších pěstitelů.

147 slov
1.5 minut čtení
2. 12. 2024
Viktor Škoda

Tak kaktusy obecně fakt milujou slunce a teplo, ale jak říkáš, některý druhy se dají najít i ve stínu, třeba pod stromy, takže to není tak jednoduchý. Většina kaktusů potřebuje aspoň pár hodin denně přímého slunečního světla, jinak začnou být slabý a mohou hnít. Pokud je máš doma v místnosti s málo světlem, tak to moc dobře neudělají. Můžou začít ztrácet tvar a budou vypadat spíš jako bez života.

Ale zase v létě, když je venku horko, je dobrý je trochu chránit před největším vedrem, aby se nespálily. Takže částečný stín může být fajn, ale nesmíš to přehnat. Vždycky je dobrý je postupně zvykat na nový podmínky. Když je dáš do stínu a pak hned na plné slunce, tak si můžou popálit pletivo. Takže opatrně s tím! Všechno chce čas a pozorování, jestli se jim daří nebo ne.

137 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2023
Jiří Sýkora

Kaktusy fakt většinou milují slunce a teplo, ale taky je pravda, že některé druhy se přizpůsobily a rostou ve stínu nebo polostínu. Obecně platí, že pokud máš kaktusy v místnosti s nižším osvětlením, můžou začít slábnout, ztrácet tvar nebo dokonce hnít, když dostanou málo světla. Pokud to půjde, dej je na okno, kde budou mít alespoň pár hodin přímého slunce denně.

V létě, když je venku fakt vedro, tak se doporučuje kaktusy trochu chránit před největším žárem. To znamená, že je můžeš přemístit do částečného stínu, aby se nespálily. Ale pozor, když je umístíš do příliš velkého stínu dlouhodobě, může to mít taky špatný vliv. Takže najít tu správnou rovnováhu je klíčový. Zkrátka, snaž se jim dopřát co nejvíc světla, ale přitom je nenechávej v extrémních podmínkách.

127 slov
1.3 minut čtení
11. 11. 2023
Štěpán Tichý
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Optimální místo pro kaktusy: Sluneční, polostín nebo stín?Zjistěte, jaké umístění ve vašem domově bude nejvhodnější pro pěstování kaktusů, aby se vyhnuly hnilobě a daly vyniknout jejich unikátnímu vzhledu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky