Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy a světlo – potřebují hodně slunce nebo stačí mírný stín?

Kaktusy a světlo – potřebují hodně slunce nebo stačí mírný stín?

Zajímalo by mě, jak to vlastně mají kaktusy s osvětlením. Vím, že jsou to rostliny, které pocházejí z pouští a měly by mít rády slunce, ale ráda bych se ujistila, jestli je pro ně lepší přímé slunce nebo zda jim stačí i nějaký ten polostín. Mám doma pár různých kaktusů a přemýšlím, jestli je nechat na okně, kde svítí sluníčko celý den, nebo je přesunout na místo, kde budou mít trochu stínu. Mám obavy z toho, že by mohly být spálené, pokud je nechám na přímém slunci příliš dlouho. Zároveň jsem slyšela, že příliš málo světla může také způsobit problémy a kaktusy mohou začít strádat. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů? Jaké osvětlení preferují v závislosti na ročním období? Existují nějaké konkrétní tipy pro různé druhy kaktusů? Jak poznám, že jim světlo vyhovuje nebo naopak? Ráda bych se dozvěděla více o tom, jak správně umístnit své kaktusy, abych jim zajistila ideální podmínky pro růst.

154 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2021
Rudolf Kratochvíl

Kaktusy jsou fakt divné, co se týká světla. Většina z nich miluje slunce a ideálně potřebují tak 6-8 hodin přímého slunečního svitu denně. Ale pozor, když je přestěhuješ z místa, kde byly ve stínu, na úplné slunce, můžeš je spálit. Takže je lepší je dávat na slunce postupně. Pokud máš kaktusy, co jsou citlivější, jako třeba některé druhy Echinopsis nebo Mammillaria, tak by mohly snést trochu stínu, ale obecně platí – čím víc slunce, tím líp. Zjistíš to podle toho, jestli rostou nebo ne a jestli mají hezkou barvu. Když začnou žloutnout nebo se vytahují, tak asi nemají dost světla. V zimě si dej pozor na to, že potřebují méně vody a taky méně světla. Takže pokud máš okno s celodenním sluncem, je to většinou super, ale sleduj je a podle toho upravuj jejich místo.

135 slov
1.4 minut čtení
4. 8. 2024
Marcela Hrdličková

Kaktusy většinou milujou slunce, ideálně tak 6-8 hodin denně. Ale jo, můžeš je nechat na okně, kde je sluníčko, ale dávej pozor, aby nebyly na přímém slunci celý den, hlavně v létě. Mohly by se spálit, to není sranda. Zvlášť mladý kaktusy nebo ty citlivější druhy to můžou špatně snášet.

Když je v zimě, tak klidně trochu stínu snesou, protože slunce je slabší. Pokud vidíš, že kaktusy začínají být hodně vybledlé nebo se kroutí, znamená to, že chtějí víc světla. Naopak pokud máš hnědé skvrny nebo zčernání, tak to může být spálení.

Různé druhy mají různé nároky; třeba Echinopsis a Mammillaria jsou docela odolný a snesou víc světla než třeba nějaký vzácnější druh. Takže zkus jim najít místo podle toho, co máš za kaktusy a občas je otáčej, ať rostou rovně. A pamatuj na to, že i když jsou z pouště, přílišná intenzita světla může být problém. Takže sleduj a přizpůsobuj.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 10. 2024
Richard Zajíc
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Optimální místo pro kaktusy: Sluneční, polostín nebo stín?Zjistěte, jaké umístění ve vašem domově bude nejvhodnější pro pěstování kaktusů, aby se vyhnuly hnilobě a daly vyniknout jejich unikátnímu vzhledu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky