Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy a polostín, jak to vlastně je?

Kaktusy a polostín, jak to vlastně je?

V poslední době se hodně zajímám o pěstování kaktusů a sukulentů, ale mám takový dotaz, který mi vrtá hlavou. Můžu mít kaktusy v polostínu? Vím, že mnohé z nich jsou zvyklé na hodně slunce, ale co když mám místo, kde je sice světlo, ale není tam úplně přímé slunce po celý den? Zajímalo by mě, jestli takové podmínky mohou kaktusům vyhovovat nebo jestli je to pro ně příliš málo světla. Mám strach, že by mohly začít hnít nebo se špatně vyvíjet, když nebudou mít dost slunečního svitu. Zároveň bych nechtěl, aby se na ně dostávaly škůdci nebo plísně kvůli vlhkosti. Slyšel jsem, že někteří pěstitelé říkají, že určité druhy kaktusů dokážou snášet i mírný stín, ale nevím, jaký je ten správný poměr světla a stínu pro různé druhy. Taky bych chtěl vědět, jaké konkrétní kaktusy by se daly pěstovat v takových podmínkách a zda existují nějaké tipy na to, jak je udržovat zdravé v méně osluněném prostředí. Děkuju za všechny rady a zkušenosti!

163 slov
1.6 minut čtení
31. 10. 2021
Adam Hladík

Tak jo, co se týče kaktusů v polostínu, tak to je trošku ošemetný. Většina kaktusů fakt preferuje hodně slunce, ale jsou i druhy, co snesou mírný stín. Například některé druhy Echinopsis nebo Rhipsalis můžou být v polostínu celkem spokojený. Hlavně sleduj, jak na to reagujou. Pokud začnou vyhledávat světlo nebo se vytahují, tak je to špatný znamení.

Hlavně dej pozor na vlhkost a hnilobu, v polostínu může být víc vlhkosti, což není pro kaktusy ideální. Dobrá drenáž je základ. Když je moc mokro a málo světla, tak to může vést k plísním nebo škůdcům. Takže pokud máš místo, kde je dost vzduchu a kde se neudržuje vlhkost, tak bys to mohl zkusit. Zkus si pohrát s pozicí rostlin a sledovat je – třeba je na chvíli přesunout na slunce, pokud je vidíš unavený.

Jo a nezapomeň na pravidelný zalévání, ale fakt pozor! Méně je víc – kaktusy radši sucho než mokro. Tak klidně zkus experimentovat a uvidíš, co a jak bude fungovat.

160 slov
1.6 minut čtení
29. 9. 2023
Martin Švanda

Takže, co se týče kaktusů a polostínu, záleží na druhu. Některé druhy jako kaktusy z rodu Echinopsis nebo Rhipsalis snesou mírný stín a dokonce i polostín, ale většina kaktusů miluje slunce. Pokud máš místo, kde je světlo, ale ne přímé slunce, může to být fajn pro pár sukulentů, ale musíš dávat pozor na to, aby to nebylo moc vlhké. Jinak by ti mohly začít hnít. Doporučuji kontrolovat zeminu, aby nebyla mokrá a nezapomínej na dobrý odtok vody. V zimě může být méně světla, takže si dej pozor na to, jak se rostliny chovají. Kaktusy v polostínu často nerostou tak rychle a nemusí mít tak syté barvy jako ty na plném slunci. Jestli chceš mít kaktusy zdravé v méně osluněném prostředí, snaž se je pravidelně otáčet k oknu, aby se snažily vyhledávat světlo. Každopádně je dobré zkoušet a sledovat, co funguje u tebe.

142 slov
1.4 minut čtení
26. 6. 2024
Daniel Jonáš
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Optimální místo pro kaktusy: Sluneční, polostín nebo stín?Zjistěte, jaké umístění ve vašem domově bude nejvhodnější pro pěstování kaktusů, aby se vyhnuly hnilobě a daly vyniknout jejich unikátnímu vzhledu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky