Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi sukulent z Madagaskaru začíná žloutnout?

Co dělat, když mi sukulent z Madagaskaru začíná žloutnout?

Mám sukulent z Madagaskaru, který se mi podařilo získat před pár měsíci. Ze začátku se mu dařilo skvěle, měl krásné zelené listy a vypadal zdravě. Ale teď si všímám, že začíná žloutnout a to mě hodně trápí. Nejspíš jsem udělal nějakou chybu, ale nevím přesně, co. Snažím se mu věnovat dostatek péče, ale asi to nestačí. Mohli byste mi prosím poradit, co by mohlo způsobovat to žloutnutí? Myslím, že bych měl zkontrolovat zálivku, ale někdy si nejsem jistý. Kolik vody vlastně sukulenty potřebují? A co světlo? Mám ho dát víc na slunce nebo naopak míň? Mohl by mu pomoct nějaký hnojivo nebo něco jiného? Je to vůbec normální, že některé sukulenty ztrácí barvu? Jak poznám, jestli je to jen dočasné nebo už je pozdě? Budu vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti, které byste mohli nabídnout. Je mi jasné, že každý sukulent je jiný, ale i tak bych chtěl vědět, co byste doporučili jako první krok k záchraně mé rostlinky.

159 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2020
Karolína Kubíčková

Žloutnutí sukulentu může být způsobený víc věcma. První věc, co bych zkontroloval, je zálivka. Sukulenty moc vody nepotřebují, většinou stačí zalít až když je substrát úplně vysušený. Pokud máš pocit, že ho zaléváš moc často, tak to může být problém. Zkus taky kouknout na dno květináče, jestli tam není stojatá voda – to je pro ně smrtelný.

Světlo je taky důležitý, většina sukulentů potřebuje dostatek slunce, ale ne přímé, pokud to je moc intenzivní. Zkus ho přesunout na místo s rozptýleným světlem nebo alespoň na slunce na pár hodin denně.

Hnojivo bych nasadil až když se rostlina vzpamatuje, ale příliš to s ním nepřeháněj. Žloutnutí může být dočasný, pokud se na listech neobjevují skvrny nebo černání. Pokud začnou opadávat listy nebo se mění struktura, tak už bys měl panikařit. Sleduj ho a uvidíš, třeba se spraví s lepší péčí.

138 slov
1.4 minut čtení
25. 2. 2024
Jakub Hájek

Žloutnutí sukulentů může být způsobeno několika faktory. První, co bys měl zkontrolovat, je zálivka. Sukulenty většinou potřebují málo vody a hodně prodyšnou půdu. Jestliže je přesazený v těžké hlíně nebo máš pocit, že jsi ho zaléval moc, tak to může být problém. Zkus nechat substrát mezi zálivkami pořádně proschnout. Co se týče světla, většina sukulentů se cítí nejlíp na jasném, ale nepřímém slunci. Když je na přímém horkém slunci, můžou taky žloutnout. Takže pokud je u okna, kde svítí celý den, zkus ho posunout někam, kde má trochu stínu.

Hnojivo je taky důležité, ale radši ho moc nepřeháněj. V období vegetace můžeš použít slabý roztok speciálního hnojiva pro sukulenty jednou za měsíc. A jo, občas se stává, že rostliny mění barvu nebo ztrácí listy kvůli stresu nebo špatným podmínkám. Sleduj ji a uvidíš, jestli se to zlepší, dej jí čas. Pokud listy opadávají nebo se mění, to už může být horší známka. Takže hlavně zkontroluj vodu a místo, kde ji máš. Držím palce!

162 slov
1.6 minut čtení
13. 9. 2021
Luboš Sedláček
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Specifika péče o rare sukulentní druhy z MadagaskaruPodrobný návod na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru, včetně potřebných světelných podmínek a teplotních nároků.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky