Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty z Madagaskaru doma?

Můžu pěstovat sukulenty z Madagaskaru doma?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné pěstovat sukulenty z Madagaskaru doma, protože mám pocit, že některé z těchto rostlin vypadají opravdu úžasně a chtěl bych je mít ve své sbírce. Slyšel jsem, že sukulenty z této oblasti jsou dost náročné na podmínky a nevím, jestli by se jim u nás v bytě líbilo. Jaké specifické požadavky mají na světlo a teplotu? Mám také obavy ohledně zálivky, protože vím, že většina sukulentů nesnáší přemokření. Mohli byste mi poradit, jestli jsou nějaké speciální substráty, které bych měl použít? A co s vlhkostí vzduchu? V zimě je u nás doma docela sucho. Také bych rád věděl, jestli je potřeba je hnojit a jak často, pokud ano. Mám doma už pár succulents, ale Madagaskar mi přijde jako nový level. Je možné je množit a jak na to? V neposlední řadě mě zajímá, jestli si můžu pořídit různé druhy najednou nebo bych měl začít s jedním druhem. Děkuji za rady!

156 slov
1.6 minut čtení
4. 5. 2022
Soňa Skálová

Pěstování sukulentů z Madagaskaru doma je určitě možný, ale chce to trošku znalostí a péče. Tyhle rostliny mají rády hodně světla, ideálně bys je měl mít na slunném okně, ale pozor na přímé polední slunce, to může spálit listy. Teplota by měla být spíš teplejší, tak 20-30°C je ideál, v zimě klidně i kousek níž, ale ne pod 10°C. Co se týče zálivky, tak to je fakt důležitý - nechat substrát mezi zaléváním úplně vyschnout, jinak můžeš mít problém s kořeny. Substrát musí být lehký a propustný, něco jako speciální směs pro kaktusy nebo si můžeš namíchat vlastní s pískem a perlitem. Vlhkost vzduchu moc neřeš, sukulenty nemají rády vlhko, tak to bude v suché zimě v pohodě.

Hnojení stačí jednou za měsíc během vegetačního období (jaro-léto), ideálně nějaký slabší hnojivo pro sukulenty. Množení je taky fajn - většina jde množit z listů nebo řízků, tak si můžeš udělat víc rostlinek z jedné. Je lepší začít s jedním druhem, abys zjistil, co ti funguje a jak to zvládáš. Pak můžeš postupně přidávat další druhy. Tak hodně štěstí!

176 slov
1.8 minut čtení
26. 5. 2024
Zdeněk Kadlec

Pěstování sukulentů z Madagaskaru doma je určitě možné, ale chce to pečlivost. Tyhle rostliny obvykle potřebují hodně světla, takže je nejlepší je mít na slunném okně. Co se týče teploty, měli bys mít okolo 20-25 °C, v zimě ne méně než 10 °C. Zálivka je důležitá – dej pozor, ať je substrát suchý, než zase zaliješ, jinak jim snadno uhnije kořen. Použij speciální substrát na sukulenty nebo si udělej směs s pískem a perlitem pro dobrou drenáž. Vlhkost vzduchu by neměla být moc vysoká, spíš suchý vzduch jim vyhovuje. Hnojení není nutné, ale pokud chceš, tak během vegetačního období můžeš jednou za měsíc použít hnojivo pro sukulenty, ale s nízkou koncentrací. Množení je fajn, většina sukulentů se dá množit řízkováním. Co se týče různých druhů, klidně zkus i víc druhů najednou, ale dej pozor na jejich podobné požadavky na péči. Takže jo, jdi do toho!

145 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2023
Lukáš Sládek
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Specifika péče o rare sukulentní druhy z MadagaskaruPodrobný návod na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru, včetně potřebných světelných podmínek a teplotních nároků.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky