Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o raritní sukulenty z Madagaskaru?

Jak se starat o raritní sukulenty z Madagaskaru?

Narazil jsem na pár opravdu zajímavých sukulentů z Madagaskaru a chtěl bych se zeptat, jak o ně správně pečovat. Slyšel jsem, že jsou to velmi specifické rostliny, ale trochu se v tom ztrácím. Jaký je nejlepší způsob, jak je pěstovat? Mám je umístit na slunné místo nebo spíš do polostínu? A jak často je zalévat? Hlavně mě zajímá, jestli mají nějaké zvláštní požadavky na půdu, nebo jestli můžu použít běžný substrát pro sukulenty. Odkud vlastně pochází tyto raritní druhy a jaké podmínky mají v přirozeném prostředí? Co třeba teplota a vlhkost vzduchu, jak moc jsou na to citlivé? A co hnojení, potřebují nějaké speciální hnojivo? Vím, že některé sukulenty mohou být citlivější na choroby nebo škůdce, co bych měl sledovat, abych je ochránil? Rád bych slyšel i osobní zkušenosti ostatních pěstitele, jaké máte tipy a triky na péči o tyto fascinující rostliny. Děkuji za jakékoli rady!

146 slov
1.5 minut čtení
8. 4. 2022
Viktor Pech

Sukulenty z Madagaskaru jsou fakt zajímavé! Většina z nich má ráda hodně světla, takže je dej na slunné místo, ale pozor na přímé polední slunce, to by jim mohlo ublížit. Ohledně zalévání – radši méně než víc. Nech je proschnout mezi zálivkami, ideálně tak jednou za 2-3 týdny, záleží na počasí a teplotě v místnosti. Pokud jde o půdu, určitě použij speciální substrát pro sukulenty nebo si udělej vlastní směs – něco s dobrou drenáží. Madagaskarské sukulenty bývají ve svém přirozeném prostředí v suchých oblastech, takže vlhkost vzduchu by měla být spíš nízká. Teplota kolem 20-30°C je ideální, ale pozor na mráz.

Hnojení moc nepotřebují, stačí jednou za měsíc během vegetačního období nějakým tekutým hnojivem pro sukulenty a kaktusy. Sleduj je na škůdce jako jsou molice nebo svilušky – pokud uvidíš nějaký drobný pavouček nebo pavučinky, hned zasáhni. Osobně doporučuji dávat pozor i na přelití, to je pro ně smrtící. Takže pokud vidíš, že listy opadávají nebo měknou, může to být špatně. Tak drž palce, ať se ti daří!

168 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2023
Jiří Kadlec

Ty raritní sukulenty z Madagaskaru fakt potřebujou trochu jiný přístup. Většinou milujou hodně světla, takže je dej na slunný místo, ale pozor na přímý odpolední slunce, to může spálit listy. Co se týče zalévání, tak to chceš dělat spíš málo, než moc. Nech je vyschnout mezi zálivkama, ideálně jednou za dva týdny v létě a v zimě ještě méně.

Půda by měla být hodně propustná, takže klidně použij substrát pro sukulenty, ale můžeš ho ještě namíchat s pískem nebo perlitem pro lepší drenáž. Na Madagaskaru jsou zvyklý na teplé a suché podmínky, takže teploty nad 20 °C jsou ideální, ale zvládnou i víc, pokud je to krátkodobě. Vlhkost vzduchu by měla být nízká, takže žádné vysoké vlhko!

S hnojením opatrně. Na jaře jim můžeš dát nějaký hnojivo pro sukulenty, ale stačí míň, nechtěj je přehnojit. Co se týče škůdců, tak sleduj hlavně mšice a svilušky, ty můžou být problém. Zkus taky jednou za čas zkontrolovat kořeny, jestli nejsou plesnivé.

Jinak osobně jsem s nimi měl dobré zkušenosti, jen to chce trpělivost a pozorování. Hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
31. 8. 2022
Vladimíra Hlaváčová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Specifika péče o rare sukulentní druhy z MadagaskaruPodrobný návod na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru, včetně potřebných světelných podmínek a teplotních nároků.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky