Meskalin.cz/Fórum/Jaké podmínky potřebují vzácné kaktusy z Madagaskaru?

Jaké podmínky potřebují vzácné kaktusy z Madagaskaru?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a exotických rostlin! Rád bych se zeptal na něco, co mě už delší dobu trápí. Zajímám se o vzácné kaktusy, konkrétně ty, které pocházejí z Madagaskaru. Vím, že některé z těchto rostlin jsou opravdu unikátní a mají specifické požadavky, ale nevím si úplně rady s tím, jak je správně pěstovat. Jaké podmínky vlastně tyto kaktusy z Madagaskaru potřebují? Jakou teplotu by měly mít? Mám je pěstovat na přímém slunci, nebo spíše v polostínu? A co zálivka? Jak často a kolik vody je pro ně ideální? Slyšel jsem, že některé druhy mohou být citlivé na vlhkost vzduchu, takže bych rád věděl, jestli je potřeba nějak speciálně regulovat klima kolem nich. A co hnojivo? Jaké hnojivo by pro ně bylo nejlepší a kdy je aplikovat? Doufám, že někdo z vás má zkušenosti s těmito úžasnými rostlinami a pomůže mi objasnit, jak se o ně správně starat. Díky moc za odpovědi!

152 slov
1.5 minut čtení
14. 10. 2023
Radek Hradil

Takže, co se týče vzácnejch kaktusů z Madagaskaru, je to fakt ošemetný. Většina z nich má ráda teplo, takže teploty kolem 20-30 °C jsou ideální. Na přímém slunci se jim většinou daří, ale pokud je moc horko, tak trochu polostín neuškodí. Zálivku bych dal minimální, spíš až když je substrát úplně suchý. V zimě je můžeš nechat skoro úplně bez vody. Co se týče vlhkosti vzduchu, tak radši nižší, tyhle kaktusy nemají rádi příliš vlhko, jinak můžou chytit hnilobu. Hnojivo – dej jim nějaký speciální pro sukulenty nebo kaktusy a klidně ho aplikuj během vegetačního období, ale ne přeháněj to. Takže v zásadě: teplo, málo vody, přímo slunce a občasné hnojení a mělo by to jít.

116 slov
1.2 minut čtení
16. 8. 2023
Hana Sládková

Kaktusy z Madagaskaru jsou fakt nádherné, ale i dost náročné. Ideální teplota pro ně je kolem 20-30 stupňů, v zimě by neměly klesnout pod 10. Co se slunce týče, většina z nich má ráda dostatek světla, ale přímé polední slunce může být moc, takže trochu polostínu by mělo stačit, hlavně v horkých dnech.

Co se zalévání týče, tady to chce být opatrný. V létě je dobrý zalévat jednou za 2-3 týdny, ale mezi zálivkama nechej substrát úplně proschout. V zimě pak omez na minimum, tak jednou za měsíc nebo vůbec. Vlhkost vzduchu? Tak to moc neřeš, většina kaktusů to zvládne, ale pokud máš v bytě hodně vlhko, tak pozor na plíseň.

Hnojivo bych doporučil nějaké speciální pro kaktusy, třeba na jaře a v létě jednou za měsíc. Ale opatrně s množstvím, radši míň než víc. Tak držím palce, ať se ti daří! Kaktusy jsou fakt super hobby.

145 slov
1.5 minut čtení
9. 2. 2024
Matěj Slavík
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Specifika péče o rare sukulentní druhy z MadagaskaruPodrobný návod na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru, včetně potřebných světelných podmínek a teplotních nároků.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky