Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty z Madagaskaru?

Jak často zalévat sukulenty z Madagaskaru?

Mám doma pár sukulentů, které jsem si přivezl z Madagaskaru a rád bych se zeptal, jak často je vlastně zalévat. Slyšel jsem, že tyhle rostliny jsou dost odolné, ale zase jsem četl, že potřebují specifické podmínky pro růst. Takže teď nevím, jestli je mám zalévat jednou za týden, nebo třeba jednou za měsíc. Vzhledem k tomu, že moje sukulenty jsou v květináčích s dobrým odvodněním, tak se bojím, abych je nepřelil. A co když je v zimě? Měl bych zalévat méně, nebo na to všechno zapomenout? Zajímalo by mě taky, jestli mají rády spíš sucho nebo vlhkost. Jsem taky docela zvědavý, jestli je rozdíl v péči o různé druhy sukulentů z Madagaskaru. Například jestli se liší péče o baobabové sukulenty versus jiné druhy. A co třeba hnojení? Má to něco společného s tím, jak často je zalévám? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně pečovat o tyhle krásné rostliny. Takže opravdu – jak často byste doporučili zalévat sukulenty z Madagaskaru?

162 slov
1.6 minut čtení
27. 12. 2023
Radek Žižka

Zalévání sukulentů z Madagaskaru je dost specifické. Většinou se doporučuje zalévat je jednou za dva až tři týdny, ale záleží na počasí a podmínkách, co máš doma. Pokud je teplo a sucho, tak klidně častěji, ale pozor na přelití. Dobré odvodnění je super, takže pokud máš květináč s dírami, tak bys měl být v pohodě. V zimě bys měl zalévat ještě míň, klidně jednou za měsíc nebo i méně, protože sukulenty tehdy zpomalují růst a potřebují víc sucha. Co se týče hnojení, tak stačí jednou za sezonu nějakým slabým hnojivem pro sukulenty, ale nebuď moc agresivní. Baobabové sukulenty budou mít možná trošku jiné potřeby než ostatní, ale obecně platí, že mají rádi sucho a hodně slunce. Takže v tomhle ohledu víc sluníčka a míň vody je lepší. Tak drž palce a nezapomeň, že je důležitější sledovat, jak rostliny vypadají, než dodržovat nějaký přesný rozvrh.

144 slov
1.4 minut čtení
8. 6. 2022
Kamila Hladíková

Zalévání sukulentů z Madagaskaru fakt záleží na počasí a ročním období. Obecně platí, že je radši nechat v suchu, než aby se přelily, takže jednou za týden bude asi moc. Spíš to vidím na jednou za 2–3 týdny v létě. V zimě to chce ještě méně, třeba jednou měsíčně. Sukulenty milujou sucho, takže klidně je nechej mezi zaléváním pořádně vyschnout.

Co se týče různých druhů, baobabové sukulenty jsou trochu specifické, ale obecně platí stejný princip. Hnojení taky není žádná věda, stačí jednou za pár měsíců použít nějaké hnojivo pro kaktusy nebo sukulenty. Ale zase – hnojit jen když je rostlina aktivní, což je většinou na jaře a v létě.

Jo a ten odvodnění je super, to pomůže proti přelití. Takže hlavně klid a pozoruj svoje rostlinky, ony ti samy ukážou, co potřebují.

130 slov
1.3 minut čtení
12. 10. 2022
Robert Pecka
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Specifika péče o rare sukulentní druhy z MadagaskaruPodrobný návod na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru, včetně potřebných světelných podmínek a teplotních nároků.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky