Meskalin.cz/Fórum/Žloutnou mi kaktusy, co s tím?

Žloutnou mi kaktusy, co s tím?

Dobrý den všem, obracím se na vás s takovým problémem, který mě trápí už nějakou dobu. Mám doma několik kaktusů a teď jsem si všiml, že některé z nich začínají žloutnout. Nechápu, co se děje! Přitom se o ně snažím starat, jak nejlépe umím. Zasazuju je do správného substrátu a dávám jim dostatek světla. Ale pořád to není ono. Může to být zavlažováním? Někdy si nejsem jistý, jestli jsem je nezalil moc nebo naopak málo. Snažím se dodržovat pravidlo jednou za týden, ale zdá se, že tohle nezabírá. Možná by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti vy? Jak poznáte, že kaktus má dostatek nebo naopak nedostatek vody? Nebo je to snad nějaká nemoc? Četl jsem něco o houbových infekcích a nevím, jestli na tom může být pravda. Je možné, že by mohlo jít o něco jiného, jako přílišné slunce nebo naopak málo světla? Jak se mám postarat o to, abych svým kaktusům pomohl? Jaké kroky bych měl podniknout? Máte nějaké tipy nebo rady? Omlouvám se za zmatení, ale opravdu bych potřeboval vaši pomoc.

172 slov
1.7 minut čtení
12. 11. 2023
Eliška Žáková

Žloutnutí kaktusů může mít pár příčin. První věc, co mě napadá, je zavlažování. Kaktusy jsou citlivý na přemokření, takže pokud je zaléváš moc často, může to způsobit hnilobu kořenů a žloutnutí. Zkus radši kontrolovat substrát, jestli je suchý, než je zaliješ. Jinak na sluníčku to vypadá, že by mohly být spálené, nebo naopak nedostávají dost světla. Zjisti, jestli mají opravdu dostatek přímého slunce. Houbový infekce jsou taky možnost, obzvlášť pokud vidíš nějaký fleky nebo plísně. Pokud máš podezření na nemoc, zkus je ošetřit fungicidem. Zkrátka sleduj vodu, světlo a jak vypadají. Někdy to chce jen trochu trpělivosti.

97 slov
1 minut čtení
13. 1. 2025
Aleš Pospíšil

Předně, žloutnutí kaktusů může být docela běžná věc a může mít víc příčin. Určitě to může být nějaká houbová infekce, ale většinou to souvisí s vodou. Kaktusy nemají rády přemokření, takže pokud máš pocit, že zaléváš jednou týdně, zkus to prozkoumat. Před zalitím je lepší zkontrolovat substrát – pokud je nahoře suchý, je to ok. Pokud je mokrý, radši počkej. Co se týče světla, většina kaktusů potřebuje hodně slunce, ale pozor na přímé polední paprsky, ty můžou spálit. Zkus je umístit blíž k oknu, ale ne přímo na slunce. Možná bys měl udělat i preventivní postřik proti plísním, jestli se bojíš infekce. Jinak se neboj experimentovat a sledovat, co tvým kaktusům nejlépe vyhovuje.

113 slov
1.1 minut čtení
14. 1. 2025
Blanka Adámková
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak na choroby a škůdce u tropických rostlin: Identifikace a prevencePodrobný průvodce pro milovníky exotických rostlin, jak rozpoznat a řešit choroby a škůdce, které ohrožují vaše tropické poklady.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky