Meskalin.cz/Fórum/Přírodní prevence chorob u tropických rostlin?

Přírodní prevence chorob u tropických rostlin?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené přírodní prostředky na prevenci chorob u tropických rostlin, které pěstujeme v našich domácnostech nebo zahradách. Mám pár krásných kaktusů a sukulentů, ale občas se mi stane, že se na nich objeví různé skvrny nebo plísně a bojím se, že je to začátek nějakého vážnějšího problému. Slyšel jsem o různých přírodních pesticidech, jako je neemový olej nebo česnekové výluhy, ale nevím, jestli to skutečně funguje. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Používáte něco ze zahrady, co by mohlo pomoci udržet rostliny zdravé a silné? A co třeba přípravy z bylinek nebo jiných přírodních ingrediencí? Rád bych slyšel vaše tipy a rady. Děkuji!

108 slov
1.1 minut čtení
16. 3. 2024
Monika Koutná

Nějaké přírodní tipy na prevenci chorob u tropických rostlin fakt existují. Neemový olej je super, funguje jako přírodní pesticid a taky odpuzuje škůdce. Česnekové výluhy jsou taky dobrý, dělá to takový repelentní efekt. Můžeš zkusit i mýdlový roztok, co se dává na bílé moučné červy nebo svilušky. Co se týče bylinek, tak třeba rozmarýn a levandule maj antiseptické vlastnosti, můžeš je zasazovat kolem kaktusů jako prevenci. A pokud máš skvrny, zkus je opatrně umýt vodou s trochou octa, to může pomoct s plísněmi. Hlavně nezapomínej na správnou ventilaci a nezalévat moc, to je základ zdravých rostlin. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
19. 11. 2024
Roman Kalous

Jasně, přírodní prevence může fakt pomoct. Neemový olej je super volba, funguje proti škůdcům a plísním, fakt doporučuju. Česnekový výluh taky není špatnej, stačí rozmixovat česnek s vodou a nechat to stát, pak to postříkat na rostliny. Některý lidi zkoušej i mýdlo na nádobí smíchaný s vodou, to pomáhá proti různým škůdcům. Z bylinek můžeš zkusit třeba rozmarýn nebo levanduli, ty mají přirozené repelentní vlastnosti. Důležitý je taky nezapomínat na dobrou cirkulaci vzduchu kolem rostlin a ne přelívat, aby se neshromažďovala vlhkost. Pravidelně kontroluj listy a stonky, abys zachytil problémy dřív, než se rozšíří.

94 slov
0.9 minut čtení
11. 3. 2024
Lukáš Žemlička
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak na choroby a škůdce u tropických rostlin: Identifikace a prevencePodrobný průvodce pro milovníky exotických rostlin, jak rozpoznat a řešit choroby a škůdce, které ohrožují vaše tropické poklady.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky