Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit molic na sukulentech?

Jak se zbavit molic na sukulentech?

Mám velký problém s molicemi, které mi napadly sukulenty. Všiml jsem si, že se objevily na několika rostlinách a teď se bojím, že je to začne ničit. Zatím jsem zkoušel jenom to, že jsem je prostě sundal ručně, ale zdá se, že to není moc efektivní. Snažím se také udržovat rostliny v čistotě a pravidelně je zalévat, ale i tak se ty potvůrky pořád vracejí. Hledám nějaké osvědčené metody, jak se těchto molic zbavit jednou provždy. Uvažoval jsem o přírodních prostředcích, ale nevím, jestli to bude stačit. Měli byste nějaké tipy na účinné postupy? Co s tím můžu dělat? Někdo mi říkal, že by mohl pomoct i nějaký speciální postřik nebo dokonce mýdlový roztok. Máte s tím někdo zkušenosti? Jak to fungovalo? Můžete doporučit něco konkrétního? Rád bych své sukulenty zachránil a vrátil jim zdravý vzhled. Díky za každou radu!

140 slov
1.4 minut čtení
7. 1. 2024
Martin Štěpán

Zbavit se molic na sukulentech je fakt otrava, ale mám pár tipů. Můžu doporučit mýdlový roztok, což je docela klasika. Stačí smíchat vodu s trochou tekutého mýdla a tím to postříkat. Funguje to na molice dost dobře. Další možnost je použít neem olej, ten je přírodní a taky by měl pomoct. Hlavně se neboj opakovat aplikaci, protože pokud něco přežije, tak se to rychle vrátí.

Kromě toho je dobrý zkontrolovat i okolí rostlin, jestli se ti někam nezabydlely. Udržuj substrát suchý – molice milují vlhko, takže trochu snížit zálivku může taky pomoct. A pokud máš možnost, zkus oddělit napadený sukulent od ostatních, aby se to nepřeneslo.

A ještě jedna věc – zkus koupit nějaký přípravek přímo na molice. V zahradnictví mají hromadu chemie na tohle. Ale dej pozor, ať neublížíš sukulentům. Tak hodně štěstí, snad to zvládneš!

135 slov
1.4 minut čtení
30. 5. 2024
Eliška Žáková

Zbavit se molic na sukulentech chce trpělivost. Zkus začít s mýdlovým roztokem, což je fakt jednoduchý. Smíchej vodu s trochou tekutého mýdla a nastříkej to na rostliny. Mělo by to pomoct. Důležitý je taky odstranit postižené listy a udržovat vzdušnost kolem rostlin, aby nebyly mokré a vlhké. Taky zkus použít neemový olej, to je přírodní insekticid a měl by na molice zabírat. Můžeš si pořídit i nějaký speciální postřik na hmyz, co prodávají v zahradnictvích. A hlavně, sleduj, jestli se nevrací – čím dřív zareaguješ, tím líp. Přeju hodně štěstí!

90 slov
0.9 minut čtení
22. 11. 2024
Andrea Štefanová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak na choroby a škůdce u tropických rostlin: Identifikace a prevencePodrobný průvodce pro milovníky exotických rostlin, jak rozpoznat a řešit choroby a škůdce, které ohrožují vaše tropické poklady.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky