Meskalin.cz/Fórum/Žloutnou mi listy na rostlinách, co s tím?

Žloutnou mi listy na rostlinách, co s tím?

Rostlina se mi zdá poslední dobou dost smutná, protože listy začaly žloutnout a já nevím, co s tím dělat. Je to kaktus nebo sukulent, prostě něco zeleného, co mám rád a teď se mi to kazí. Mám strach, že ji ztratím. Nevím, kde je chyba. Možná je to zaléváním? Přemýšlel jsem nad tím, jestli jí nedávám moc vody nebo naopak málo. Když ji zalévám, tak se snažím nedávat jí toho moc, ale občas zapomenu a pak to vypadá jako potopa. Myslím si, že jsem četl, že by měla být půda suchá mezi zaléváním, ale co když je to jinak? Mohlo by to být taky slunce? Mám ji na okně, ale občas má přímé slunce a možná je to pro ní moc. Zvědavý jsem i na hnojení. Kdybych měl hnojit, jak často a čím? A co když je to škůdcem? Mohou mít nějaké parazity nebo něco podobného? Vždycky jsem měl rostliny rád, ale teď jsem z toho celkem nervózní. Co byste mi poradili? Ještě bych chtěl vědět, jestli je nějaký způsob, jak zjistit příčinu toho žloutnutí listů. Měl bysme se na něco konkrétního podívat? Třeba na stonky nebo kořeny? Dík za každou radu.

192 slov
1.9 minut čtení
26. 12. 2023
Emil Lacina

Žloutnutí listů může mít několik příčin. Začni tím, že se podíváš na zalévání. Sukulenty a kaktusy většinou nesnáší, když mají moc vody. Nech půdu pořádně proschnout mezi zaléváním, klidně i týden nebo dva. Jestli máš pocit, že jsi ji přelil, zkontroluj kořeny, jestli nejsou hnijící. Další věc, co můžeš udělat, je zkontrolovat místo, kde ji máš. Příliš přímého slunce může taky způsobit žloutnutí, takže zkus ji posunout na místo s rozptýleným světlem. Hnojení bys měl dělat maximálně jednou za měsíc během vegetačního období, ale moc se tím nezapleveluj hned. A nezapomeň se podívat na listy a stonky, jestli tam nejsou nějaké škůdce nebo pavučinky. Pokud bys viděl nějaké neobvyklé skvrny nebo mouchy, tak to může být problém. Zkus si to projít a uvidíš, co ti vyjde.

126 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Alois Šindelář

Žloutnutí listů může mít několik příčin, takže se na to podívej z vícero stran. První věc, co mě napadá, je zalévání. U kaktusů a sukulentů je fakt důležitý, aby mezi zaléváním byla půda suchá, takže jestli máš pocit, že zapomínáš a někdy ji přeliješ, může to být ono. Zkus kontrolovat půdu prstem, jestli je fakt suchá, než zase zaliješ.

Další věc je světlo. Pokud máš rostlinu na okně s přímým sluncem, tak jí to může taky uškodit. Kaktusy potřebují světlo, ale ne vždycky přímé. Zkus ji posunout na místo, kde má víc rozptýleného světla.

Hnojení bys měl dělat hlavně v období růstu, což je jaro a léto. Použij hnojivo určené pro sukulenty a kaktusy a klidně jednou za měsíc nebo dva.

A nakonec, škůdci. Zkontroluj spodní strany listů a stonky na nějaké malé broučky nebo pavučinky. Kdyby něco našel, tak by bylo dobrý to řešit přírodními postřiky.

Takže shrnutí: sleduj zalévání, světlo, zkus hnojit a prozkoumat rostlinu na škůdce. Držím palce!

158 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Lucie Jelínková
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak na choroby a škůdce u tropických rostlin: Identifikace a prevencePodrobný průvodce pro milovníky exotických rostlin, jak rozpoznat a řešit choroby a škůdce, které ohrožují vaše tropické poklady.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky