Meskalin.cz/Fórum/Použití postřiků na tropické rostliny

Použití postřiků na tropické rostliny

Mám doma několik exotických rostlin, které se mi moc líbí a snažím se o ně pečovat co nejlépe. Nedávno jsem slyšel, že existují různé postřiky, které mohou pomoci s ochranou rostlin před škůdci nebo chorobami. Jenže mám obavy, že by mohly tyto postřiky nějakým způsobem poškodit moje tropické rostliny. Zajímalo by mě, jestli je možné použít jakýkoli postřik bez toho, abych je nějak zranil nebo zničil? Jaké jsou případy, kdy bych měl být extra opatrný a jaké postřiky by mohly být pro tropické rostliny bezpečné? Slyšel jsem o biologických i chemických postřicích, ale nevím, které by mohly být pro mé rostliny vhodné. Taktéž bych rád věděl, jestli je dobré dělat nějaké testy předtím, než začnu s postřiky, nebo jestli existují nějaká specifická doporučení ohledně aplikace. Rád bych se také dozvěděl o zkušenostech ostatních pěstitelů, kteří už s postřiky na tropické rostliny pracovali. Jaké máte doporučení? Díky!

146 slov
1.5 minut čtení
7. 11. 2024
Lukáš Hroch

Když jde o postřiky na tropické rostliny, je fajn být opatrný. Většina tropických rostlin je citlivá na chemikálie, tak se doporučuje zkusit nejdřív biologické možnosti jako neemový olej nebo mýdlový postřik. Tyhle jsou většinou bezpečnější a nezpůsobí tolik škody. Co se týká chemických postřiků, tak vybírej ty, co jsou označený jako "bezpečné pro domácí rostliny". Než začneš stříkat všechno naplno, tak určitě vyzkoušej nějaký test - třeba na jednom listu. A pamatuj, že bys měl stříkat večer nebo ráno, aby slunce nespálilo listy. Zkušenosti ostatních pěstitelů jsou dost různý, ale většinou doporučujou začít s menšími dávkami a sledovat reakce rostlin. Jo a nezapomeň na ventilaci, aby se ti tam pak neudělala plíseň. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
3. 1. 2025
Miroslav Klíma

Používání postřiků na tropické rostliny je fakt delikátní záležitost. Hlavně se neboj těch biologických, ty bývají šetrné a rostliny je snášejí líp. Chemické postřiky můžou být zabijácké, takže s nimi opatrně. Nejdřív doporučuji udělat test na malém vzorku listu, jestli to rostlina vůbec vezme. Pokud jde o škůdce, třeba mšice nebo svilušky, tak existují přírodní oleje, co je dokážou vyhnat. Při aplikaci je nejlepší stříkat večer nebo ráno, kdy není slunce, aby se postřik nespálil na listech. Zkoušel jsem různé postřiky a většinou mi fungovaly ty na bázi neemového oleje. Zkušenosti ostatních pěstitelů říkají, že je dobrý i česnekový sprej na ochranu. Jen prostě dej pozor na koncentraci a vždycky dodržuj pokyny na obalu. Takže jo, klidně to zkus, ale buď opatrný.

122 slov
1.2 minut čtení
20. 9. 2024
Andrea Jiránková
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak na choroby a škůdce u tropických rostlin: Identifikace a prevencePodrobný průvodce pro milovníky exotických rostlin, jak rozpoznat a řešit choroby a škůdce, které ohrožují vaše tropické poklady.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky