Meskalin.cz/Fórum/Kdy hnojit bazalku, aby rostla co nejvíc?

Kdy hnojit bazalku, aby rostla co nejvíc?

Bazalka je skvělá rostlina, kterou máme rádi v kuchyni, ale mě zajímá, jak ji správně hnojit, aby rostla co nejvíc a byla opravdu zdravá. Mám doma několik sazenic a chci je využít naplno, takže se ptám, kdy je nejlepší čas hnojit bazalku? Je to třeba na jaře, když začíná růst, nebo až v létě? Kolik hnojiva bych měl použít a jak často hnojit? Slyšel jsem něco o organických hnojivech a také o minerálních, ale nevím, co by bylo pro bazalku nejlepší. A co když dám příliš mnoho hnojiva, může se něco stát? Jaké jsou příznaky toho, že bazalka potřebuje více živin? Taky by mě zajímalo, jestli je důležité hnojit i během sklizně, nebo jestli to má nějaký vliv na chuť listů. Rád bych slyšel vaše zkušenosti nebo tipy ohledně pěstování bazalky. Jaké máte osvědčené metody pro maximální výnos a zdraví této rostliny? Děkuji za jakékoli rady!

146 slov
1.5 minut čtení
29. 5. 2022
Jindřich Malý

Fakt super, že se zajímáš o bazalku! Hnojit bys měl začít na jaře, jakmile začne růst. Ideální jsou organická hnojiva – třeba kompost nebo hnojivo na bylinky. Mineralní hnojiva taky fungují, ale pozor, aby ses to s nimi nepřehnal. Obecně stačí hnojit jednou za 4-6 týdnů. Když dáš příliš, můžeš bazalce ublížit, listy pak žloutnou nebo se kroutí. Pokud vidíš, že rostlinka neroste tak rychle nebo listy vypadají bledě, asi potřebuje víc živin. Hnojit můžeš i během sklizně, ale snaž se to ne přehánět, ať nechceš ztratit chuť listů. Zkus pravidelně odstřihávat vrcholky, tím podpoříš hustý růst. Měj na paměti, že kvalitní světlo a pravidelná zálivka jsou taky důležité. Tak hodně štěstí s pěstováním!

114 slov
1.1 minut čtení
4. 10. 2024
Martin Hradil

Hnojení bazalky je fakt důležitý, aby ti rostla hezky a měla plno chutných listů. Nejlepší je začít na jaře, když začne vegetační období. Můžeš použít nějaké organické hnojivo, třeba kompost nebo hnojivo z ryb, ale pokud chceš, minerální hnojiva taky nejsou špatná. Co se týče frekvence, tak hnojit tak jednou za měsíc by mělo stačit. Na začátku klidně víc, když jsou sazenice mladý.

Pozor na to, abys to s hnojivem nepřehnal, protože moc živin může způsobit spálení kořenů a bazalka ti začne žloutnout nebo i usychat. Příznaky nedostatku živin jsou žloutnoucí listy nebo pomalý růst. Hnojení během sklizně je v pohodě, ale dej pozor, aby to neovlivnilo chuť – některý hnojiva můžou listy udělat hořký. Zkrátka, snaž se najít ten správnej balanc a budeš mít bazalku jak z pohádky!

129 slov
1.3 minut čtení
24. 3. 2023
Štěpán Šindelář
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Kdy a jak správně hnojit exotické byliny pro maximální růstDetailní návod na optimální pravidla hnojení a typy hnojiv, které podpoří zdravý růst exotických bylin. Zjistěte, jak dosáhnout nejlepšího výsledku s ...
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky