Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ hnojiva je nejlepší pro sukulenty?

Jaký typ hnojiva je nejlepší pro sukulenty?

Zajímá mě, jaké hnojivo je ideální pro sukulenty. Jsem úplný začátečník a zatím jsem si moc nevšiml, že by moje sukulenty rostly nějak extrémně rychle, ale mám pocit, že jim něco chybí. Slyšel jsem různé názory – některé lidi říkají, že je potřeba speciální hnojivo na sukulenty a kaktusy, zatímco jiní radí používat klasické univerzální hnojivo. Jak to vlastně je? Myslíte si, že by mělo být hnojivo s vyšším obsahem draslíku nebo fosforu? Je lepší použít tekuté hnojivo, nebo raději granule? A co frekvence hnojení – dělám to správně, když hnojím jednou za měsíc? Vím, že sukulenty by neměly mít příliš živin, ale kolik je vlastně akorát? Měly by se hnojit hlavně během vegetačního období nebo je vhodné i v zimě? Chtěl bych se ujistit, že dělám vše správně pro zdravý růst mých rostlin. Jaké máte zkušenosti s hnojením sukulentů a jaké značky nebo typy doporučujete? Děkuju za každou radu!

150 slov
1.5 minut čtení
3. 5. 2022
Jakub Hájek

Hnojivo pro sukulenty a kaktusy by mělo být spíš slabší, takže něco jako hnojivo s nízkým NPK poměrem (třeba 5-10-10) je fajn. Tekuté hnojivo je super, protože se snadno aplikuje a rychle se vstřebává. Granule jsou taky v pohodě, ale trvá jim déle, než začnou fungovat. Co se frekvence hnojení týče, jednou za měsíc během vegetačního období je dostačující, ale v zimě to radši vynech, protože rostliny spí. Draslík je pro sukulenty důležitý, ale fosfor moc nepotřebujou. Je to takový balanc – moc živin škodí. Některé značky na trhu jsou docela dobré, zkuste něco od BioBizz nebo nějaké speciální hnojivo pro sukulenty. Jenom to s hnojením nepřehánějte – míň je víc.

111 slov
1.1 minut čtení
20. 7. 2024
Daniel Jedlička

Takže, co se týče hnojiv pro sukulenty, je fakt, že mnozí doporučují speciální hnojivo na sukulenty a kaktusy. Tyhle mají obvykle vyvážený poměr NPK a méně dusíku, což je pro ně ideální. Granulované hnojivo je fajn, ale já radši používám tekuté – líp se to dávkuje a rychleji se vstřebává. Co se frekvence týče, jednou za měsíc by mohlo být moc, zvlášť pokud máš sukulenty v menších květináčích; zkus to třeba každé dva měsíce během vegetačního období. V zimě bych hnojení úplně vynechal. Sice to vypadá, že jim něco chybí, ale svým způsobem si na to musí zvyknout, takže je lepší hnojit opatrně. Pokud jde o značky, tak jsem slyšel dobré věci o BioBizz a další jsou třeba Osmocote nebo nějaké univerzální hnojivo s nízkým obsahem dusíku. Drž se těch doporučení a určitě uvidíš zlepšení.

135 slov
1.4 minut čtení
25. 5. 2023
Blanka Volfová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Kdy a jak správně hnojit exotické byliny pro maximální růstDetailní návod na optimální pravidla hnojení a typy hnojiv, které podpoří zdravý růst exotických bylin. Zjistěte, jak dosáhnout nejlepšího výsledku s ...
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky