Meskalin.cz/Fórum/Kdy přesně hnojit kaktusy, aby dobře rostly?

Kdy přesně hnojit kaktusy, aby dobře rostly?

Kaktusy jsou fascinující rostliny a já jsem si teď na ně udělal opravdu velkou slabost. Začal jsem je pěstovat a už se mi jich doma sešlo celkem dost. Jenže teď řeším jednu zásadní věc – kdy je vlastně nejlepší čas na hnojení kaktusů? Vím, že to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, protože různé druhy mají různé potřeby. Před nějakým časem jsem četl, že kaktusy mají období klidu a pak období aktivního růstu. Ale jak to vlastně poznat? A co se týče hnojiv, která bych měl používat? Je pravda, že by se mělo hnojit jen na jaře a v létě? A co když si nejsem jistý, jak moc hnojiva použít? Mám raději méně než více? Rád bych věděl, jestli existují nějaké obecné rady nebo tipy na to, jak a kdy správně hnojit kaktusy, abych z nich měl co nejlepší výsledek. Budu fakt vděčný za každý tip nebo zkušenost, protože chci mít své kaktusy zdravé a krásné.

158 slov
1.6 minut čtení
17. 7. 2021
Daniela Šimková

Kdy hnojit kaktusy? Tak to je důležitý dotaz! Obecně platí, že bys měl začít hnojit na jaře, když kaktusy začínají růst. To je většinou od března do srpna. V zimě spí, takže to nepřeháněj. Pokud jde o hnojivo, doporučuje se používat speciální hnojivo na kaktusy, je tam víc draslíku a fosforu, což jim pomáhá. Hnojení jednou za měsíc je fajn, ale fakt to chce méně než víc – radši slabší roztok než silnější, protože kaktusy jsou citlivé na přehnojení. Když si nejsi jistý, tak hnoj trochu méně a sleduj, jak reagují. Na konci léta už hnojení moc nedávej, ať se připraví na zimu. Držím palce, ať ti rostou do krásy!

110 slov
1.1 minut čtení
10. 11. 2023
Pavel Brabec

Kaktusy hnojíš hlavně na jaře a v létě, to je jejich aktivní období, kdy rostou. Na podzim a v zimě většinou spí, takže hnojení bys měl vynechat. Zjistíš to podle toho, jak se chovají – když začnou růst nové pupeny nebo se zvětšují, tak hnoj. Co se týče hnojiva, lepší je speciální pro kaktusy nebo sukulenty, ten má správné složení. Hnojíš tak jednou za měsíc během vegetačního období, ale dej pozor na dávkování – raději míň než víc, jinak si je můžeš spálit. Pokud si nejsi jistej, vždycky se můžeš řídit pokyny na obalu hnojiva. Takže shrnuto: jaro a léto, speciální hnojivo a opatrně s množstvím.

106 slov
1.1 minut čtení
21. 10. 2023
Eva Přibylová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Kdy a jak správně hnojit exotické byliny pro maximální růstDetailní návod na optimální pravidla hnojení a typy hnojiv, které podpoří zdravý růst exotických bylin. Zjistěte, jak dosáhnout nejlepšího výsledku s ...
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky