Meskalin.cz/Fórum/Hnojiva pro exotické byliny

Hnojiva pro exotické byliny

Zajímalo by mě, jestli je možné používat běžná hnojiva, co máme doma na květiny, i na exotické byliny, jako jsou třeba bazalka nebo koriandr. Mám takové ty standardní hnojivo, co se prodává v zahradnictví a je určené pro všechny pokojové rostliny. Někde jsem slyšel, že exotické byliny mohou mít jiné požadavky na živiny a že by mohlo být lepší používat něco speciálního. Také mě zajímá, jestli je to stejné pro všechny byliny, nebo jestli jsou nějaké výjimky. Mám doma pár různých druhů a docela bych se chtěl dozvědět, jestli to hnojivo nemůže nějak uškodit nebo jestli se jim naopak povede lépe. Jaký máte názor na to? Děláte to tak někdo? Myslím, že by mě zajímalo víc o tom, jak správně hnojit tyto exotické bylinky a jestli se vyplatí investovat do specializovaných hnojiv nebo stačí to standardní. Díky moc za každou radu!

141 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2022
Daniel Bílek

Takže, co se používání hnojiv týče, je to docela individuální. Běžná hnojiva, co máš doma na květiny, většinou nejsou špatná, ale pro exotické bylinky jako bazalka nebo koriandr můžeš mít lepší výsledky s něčím specifickým. Tyhle bylinky mají rády vyvážené živiny, ale některé standardní hnojiva můžou mít víc dusíku, což není vždy ideální.

Pokud chceš, aby ti bylinky rostly zdravě a měly dobrou chuť, zkus se podívat na hnojiva určená přímo pro byliny nebo zeleninu. Měly by obsahovat potřebné mikroživiny a být méně intenzivní než ty obecné. Zároveň si dej pozor na dávkování – u těch standardních hnojiv je snadné to přehnat a bylinky ti pak mohou umřít nebo ztratit chuť.

Takže pokud máš různé bylinky, radši se podívej na jejich specifické potřeby. Někdo říká, že levnější hnojiva stačí, ale pokud chceš fakt kvalitní úrodu, investice do specializovaných hnojiv se klidně vyplatí. Hlavně nezapomeň na pravidelnou zálivku a dostatek světla. To je taky klíčové!

154 slov
1.5 minut čtení
12. 9. 2022
Oldřich Šindelář

Jasně, běžná hnojiva pro pokojovky se dají používat na bylinky jako bazalka nebo koriandr. Tyhle rostliny sice mají trochu jiné požadavky, ale většinou snesou i standardní hnojivo. Důležité je ale dodržovat doporučené dávkování, jinak to můžeš přehnojit a uškodit jim.

Některé specializované hnojiva pro bylinky nebo zeleninu můžou mít lepší poměr živin, ale pokud s nimi nemáš špatné zkušenosti, tak to není nutný. Pokud pěstuješ víc druhů bylinek, zkus se podívat na specifické potřeby – některý bylinky třeba vyžadujou víc draslíku nebo fosforu. Obecně platí, že slabší hnojení je lepší než silné, tak nebuď moc agresivní.

Pokud máš možnost zkusit obojí, třeba jedno kolo s běžným a pak další s nějakým specializovaným, tak zjistíš co funguje líp. Hlavně sleduj jak rostliny reagují.

122 slov
1.2 minut čtení
3. 10. 2024
Viktor Machač
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Kdy a jak správně hnojit exotické byliny pro maximální růstDetailní návod na optimální pravidla hnojení a typy hnojiv, které podpoří zdravý růst exotických bylin. Zjistěte, jak dosáhnout nejlepšího výsledku s ...
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky