Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit exotické byliny v květináči?

Jak často hnojit exotické byliny v květináči?

Chtěl bych se zeptat, jak často bych měl hnojit své exotické byliny, které mám v květináčích. Mám doma pár druhů, jako je například bazalka a koriandr, ale i nějaké méně běžné bylinky, které jsem dostal od kamaráda. Slyšel jsem, že některé z nich potřebují pravidelnou výživu, zatímco jiné se spokojí s méně, ale jak to poznat? Jaký typ hnojiva byste doporučili pro exotické byliny? Měl bych používat tekuté hnojivo nebo práškové? A jakou koncentraci bych měl zvolit? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické období v roce, kdy je lepší hnojit, nebo jestli to závisí na ročním období a růstovém cyklu bylin. Co když začnou žloutnout listy? Je to známka toho, že potřebují víc živin, nebo to může znamenat něco jiného? A co zálivka, ovlivňuje to také potřebu hnojení? Budu vděčný za jakékoliv rady a zkušenosti s pěstováním exotických bylin. Díky moc!

143 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2022
Šárka Doleželová

Hnojení exotických bylin v květináči je dost individuální, záleží na druhu a ročním období. Obecně platí, že během vegetační sezóny, což je jaro a léto, hnojit pravidelně, třeba jednou za 2-4 týdny. Na podzim a v zimě, když většina bylin přestává růst, klidně přestaň. Pro bazalku a koriandr můžeš zkusit tekuté hnojivo určené na bylinky nebo na zeleninu, je to lepší než práškové, protože se lépe vstřebává. Co se koncentrace týče, začni s poloviční dávkou doporučenou na obalu a sleduj reakci rostlin. Žloutnutí listů může být známka nedostatku živin, ale taky může indikovat přelití nebo špatné světlo. Takže spíš zkontroluj i zálivku – jestli substrát moc nepropouští vodu. Celkově se snaž najít balanc, každá rostlina je jiná.

117 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2023
Martin Mach

Hnojení exotických bylin záleží dost na tom, jaký máš konkrétní druh. Bazalka a koriandr většinou potřebují hnojit pravidelně, třeba jednou za dva týdny, když rostou. Pro tyhle bylinky se hodí tekuté hnojivo, protože se rychle vstřebává. Práškové hnojivo je fajn, ale musíš to pak dobře rozmíchat a dodržovat doporučené dávkování. Co se týče koncentrace, tak většinou platí méně je více, tak zkus slabší roztok než doporučuje výrobce, dokud nevidíš, jak reagují.

Období hnojení je nejlepší na jaře a v létě, když bylinky nejvíc rostou. Na podzim a v zimě můžeš ubírat, protože rostliny většinou zpomalují růst. Pokud ti začnou žloutnout listy, může to být známka nedostatku živin nebo třeba přelití. Zálivka fakt ovlivňuje hnojení - jestli moc zalíváš a zemina je pořád mokrá, tak se živiny nemusí dostat ke kořenům.

Takže se snaž sledovat stav rostlin a podle toho upravuj hnojení a zálivku. Každá bylina může mít trochu jiný požadavek, tak se neboj experimentovat.

153 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2023
Lucie Vítková
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Kdy a jak správně hnojit exotické byliny pro maximální růstDetailní návod na optimální pravidla hnojení a typy hnojiv, které podpoří zdravý růst exotických bylin. Zjistěte, jak dosáhnout nejlepšího výsledku s ...
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky