Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když pře-hnojím svoje byliny?

Co se stane, když pře-hnojím svoje byliny?

Takže, mám pár bylinek, které jsem se rozhodl pěkně rozmazlovat. Dlouho jsem se snažil o to, aby mi rostly zdravě a bujně, a tak jsem si říkal, že čím víc hnojiva, tím líp. Našel jsem nějaké super hnojivo, které prý dělá zázraky. Ale teď mám strach, že jsem to s hnojením přehnal. Co se vlastně stane, když moje byliny dostanou víc živin, než potřebují? Poznám to na nich nějak? Slyšel jsem něco o tom, že byliny mohou být přehnojené a že to může mít špatný vliv na jejich růst. Mám pocit, že některé listy začínají žloutnout a nevypadá to vůbec dobře. Co by se mělo dít s kořeny? Mohou zahnívat nebo něco takového? A co tyhle všechny chemikálie v hnojivu? Můžou být nebezpečné pro rostliny nebo pro mě, když je pak sklízím? Kdybych chtěl tu situaci napravit, má smysl prostě přestat hnojit a čekat, nebo bych měl udělat něco víc? Jak poznám, kdy je správný čas na hnojení a jaké množství je vlastně optimální? Jsem si jistý, že o tom víte víc než já. Díky!

175 slov
1.8 minut čtení
14. 9. 2023
Petr Němec

Když přehnojíš bylinky, můžeš si pěkně naběhnout. Typické příznaky jsou žloutnutí listů, což fakt nevypadá dobře. Může to znamenat, že kořeny dostaly moc živin a začínají trpět. Přehnojení totiž může vést k hromadění solí v půdě a ty můžou způsobit, že rostlina nebude moct vodu normálně vstřebávat. Kořeny pak mohou začít hnít nebo se prostě ucpat, což fakt není dobrý. Co se chemikálií týče, pokud používáš nějaký normální hnojivo a dodržuješ doporučené dávkování, tak by to nemělo být nebezpečné, ale lepší je být opatrný, obzvlášť u bylinek, který chceš jíst. Zkus teď na chvíli přestat hnojit a hodně zalévat, aby se sůl z půdy vyplavila. A pokud chceš hnojit znova, tak se drž doporučení na obalu výrobku a hnojivo dávej radši míň, než víc. Každopádně sleduj rostliny a reaguj na to, co dělají.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2023
Tereza Buchtová

Když pře-hnojíš bylinky, můžeš mít celkem problém. Hlavně ti začnou žloutnout listy, což je jasný signál, že to asi není ono. Může se taky stát, že kořeny začnou zahnívat, protože hromada živin v půdě znamená víc soli a to jim prostě nesedí. Ty chemikálie v hnojivech můžou být fakt nebezpečný, hlavně pokud je používáš ve velkým. Co se dá dělat? Zkus přestat hnojit a dej bylinkám trochu času na regeneraci. Taky by ses měl podívat na odvodnění – jestli jim tam nestočíš moc vody. Příště hnojíš radši méně a sleduj, jak reagujou. Každá bylinka má svoje potřeby, tak se neboj zkoušet a učit se. Optimální množství hnojiva je většinou na obalu, ale lepší je začít s menší dávkou a postupně přidávat. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
23. 11. 2024
Antonín Odehnal
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Kdy a jak správně hnojit exotické byliny pro maximální růstDetailní návod na optimální pravidla hnojení a typy hnojiv, které podpoří zdravý růst exotických bylin. Zjistěte, jak dosáhnout nejlepšího výsledku s ...
1000 slov
10 minut čtení
23. 1. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky