Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zavlažovat sukulenty v hydrokultuře?

Jak správně zavlažovat sukulenty v hydrokultuře?

Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob zavlažování sukulentů v hydrokultuře? Mám pár rostlin, které jsem si pořídil do bytu a chtěl bych se ujistit, že jim budu věnovat správnou péči. Slyšel jsem, že sukulenty jsou obecně odolné a potřebují méně vody než jiné rostliny, ale jak to přesně funguje v hydrokultuře? Je potřeba je zalévat pravidelně, nebo se spíše spoléhá na to, že si vodu vezmou z živného roztoku? Jak často bych měl kontrolovat hladinu vody a jaké množství je ideální? Když jsem je poprvé zaléval, měl jsem obavy, že je přeliju. Zkoušel jsem i různá dávkování, ale nevím, jestli to dělám správně. A co se stane, když je budu zalévat moc nebo málo? Předem děkuju za rady a tipy, jak na to!

124 slov
1.2 minut čtení
7. 12. 2024
Matěj Vávra

Zavlažování sukulentů v hydrokultuře je trochu jiný level než v klasickém substrátu. Jo, jsou odolné a fakt nepotřebují moc vody, ale v hydrokultuře si musíš dávat pozor, aby se jim neudělalo "mokro". Takže ideálně bys měl mít nějaký systém, kde je rostlina v košíčku a kořenový systém má možnost sahat do živného roztoku. Pokud je voda moc vysoká, tak ti může snadno zahnívat.

Doporučuje se kontrolovat hladinu vody jednou týdně. Dáš jim tak 5-10 cm vody, podle toho, jak velký máš květináč. Jakmile vidíš, že si sukulenty berou vodu, můžeš ji na chvíli zredukovat. Ale pozor – když je budeš zalévat moc, tak ti uhynou. Na druhou stranu, málo vody zase způsobí, že budou uvadat a budou vypadat smutně.

Takže klíč je najít tu správnou rovnováhu a sledovat je. Občas koukni na listy – jestli jsou plné a pevné, všechno je ok. Když začnou být měkké nebo hnědé, to už není dobré znamení. Takže experimentuj a uvidíš, co nejlíp funguje.

160 slov
1.6 minut čtení
25. 10. 2024
Roman Hanzl

Zavlažování sukulentů v hydrokultuře je trochu jiný kafe než u normálních květin. Tyhle rostliny fakt nemají rády, když je přeliješ, takže je lepší se držet na suché straně. V hydrokultuře se používá živný roztok, takže si vlastně vodu berou samy podle potřeby. Většinou stačí, když kontroluješ hladinu vody tak jednou za týden nebo dva, a pokud máš substrát, co dobře drenuje, tak by to mělo být v pohodě. Pokud začneš vidět, že listy ztrácí tvar nebo se začínají kroutit, asi bys měl snížit zálivku. Naopak pokud jsou listy měkké a hnilobné, tak jsi je asi přelil. Takže v podstatě – míň je víc. Vždycky je lepší dát míň vody a postupně zvyšovat, než to hned přehnat.

116 slov
1.2 minut čtení
14. 1. 2025
Jaroslava Vlková
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Jaké nové techniky hydrokultury využít při pěstování sukulentů?Objevte nové metody hydrokultury, které optimalizují růst a zdraví sukulentů. Zjistěte, jak správná technika může zlepšit vaše pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
21. 2. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky