Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty jen ve vodě?

Můžu pěstovat sukulenty jen ve vodě?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat sukulenty výhradně ve vodě. Vím, že většina z nich pochází z suchých oblastí a je zvyklá na málo vody, ale slyšel jsem, že některé druhy mohou růst i bez půdy. Je pravda, že některé sukulenty dokážou přežít v hydroponickém systému, nebo se v tomhle případě spíš mýlím? Mám doma nějaké rostlinky, které bych rád zkusil takto pěstovat, ale bojím se, že by to pro ně mohlo být škodlivé. Zajímalo by mě, jaké druhy sukulentů by případně mohly takový způsob pěstování snášet. A co kořeny? Nezhnijí mi, když budou neustále ve vodě? Nedávno jsem viděl video, kde někdo ukazoval, jak rostliny klíčí ve vodě a dost dobře to vypadalo. Tak si říkám, jestli by to nešlo i u sukulentů. Jaký máte názor na tuto metodu? Máte někdo zkušenosti s pěstováním sukulentů ve vodě? Rád bych slyšel vaše názory a rady. Děkuji.

147 slov
1.5 minut čtení
5. 7. 2024
Hana Hladíková

Sukulenty jsou fakt spíš zvyklý na sucho, takže pěstovat je jen ve vodě není úplně ideální. Obecně platí, že kořeny sukulentů můžou snadno zhnit, když jsou pořád ve vodě, protože potřebujou vzduch a dobře odvodněnou půdu. Můžeš zkusit je dát do vody na zakořenění, ale pak je lepší přesadit do substrátu. Některý lidi říkaj, že třeba jadeitník nebo některý druhy kalanchoe to zvládaj, ale dlouhodobě to prostě nebude ono. Pokud se na hydroponii cítíš, zkus nějaký hydroponický systém, kde budou mít kořeny vzduch a vodu jen občas. Ale jinak bych to s vodou nepřeháněl.

94 slov
0.9 minut čtení
11. 1. 2025
Rudolf Brychta

Pěstování sukulentů jen ve vodě je docela riskantní. Většina sukulentů je zvyklá na sucho a nemají rády, když jsou jejich kořeny neustále ponořené. I když můžeš vidět nějaké videa, kde rostliny klíčí ve vodě, to neznamená, že je to pro sukulenty dobrý způsob pěstování. Můžeš zkusit některé druhy, třeba některé druhy Sansevieria nebo Echeveria, ale i tak je potřeba dávat pozor – kořeny by mohly začít hnít. V hydroponii se dají pěstovat některé rostliny, ale vyžaduje to víc péče a kontrolu živin. Pokud chceš zkusit pěstovat sukulenty ve vodě, doporučuju to spíš jako experiment a mít pro ně i alternativu v půdě, abys je nezničil. Možná takové pěstování vydrží krátce, ale dlouhodobě to nebude ideální. Hlavně dávej pozor na teplotu a světlo, to taky hodně ovlivňuje, jak se rostlinkám daří.

130 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Božena Švecová
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Jaké nové techniky hydrokultury využít při pěstování sukulentů?Objevte nové metody hydrokultury, které optimalizují růst a zdraví sukulentů. Zjistěte, jak správná technika může zlepšit vaše pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
21. 2. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky