Meskalin.cz/Fórum/Jaké substráty jsou nejlepší pro zálivku sukulentů hydroponicky?

Jaké substráty jsou nejlepší pro zálivku sukulentů hydroponicky?

Zdravím všechny nadšence do sukulentů a hydroponie! Chci se zeptat na něco, co mi vrtá hlavou. Mám pár sukulentů, které bych rád pěstoval hydroponicky, ale vůbec si nejsem jistý, jaké substráty použít. Slyšel jsem o různých materiálech, jako je keramzit, perlit nebo dokonce kokosová vlákna, ale nevím, co by bylo nejlepší pro konkrétní potřeby sukulentů. Záleží na druhu sukulentu, nebo můžu použít něco univerzálního? Jaké substráty byste doporučili pro zálivku? A co třeba poměr vody a vzduchu v substrátu? Nechci, aby mi rostliny uhynuly kvůli špatné volbě materiálu. Také by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s tím, jak často by se měly sukulenty zalévat v hydroponii a jestli jsou nějaké speciální tipy na údržbu a péči o ně. Díky moc za jakékoli rady a informace!

126 slov
1.3 minut čtení
23. 9. 2024
Richard Sládek

No, hydroponie a sukulenty je trochu oříšek. Měl jsem s tím taky problém, ale nakonec jsem zjistil, že nejlepší je mix keramzitu a perlitu. Keramzit udržuje vodu, ale zároveň to i dost dobře provzdušňuje, což je pro sukulenty důležitý, aby se jim kořeny neshnily. Perlit se taky osvědčil, je lehký a pomáhá s drenáží, takže to není taková hrůza, když to smícháš. Kokosová vlákna bych asi vynechal, to je spíš pro jiné typy rostlin.

Co se týká zalévání, tak to musíš trochu odhadnout podle toho, jak rychle substrát vysychá. Obecně platí, že čím víc slunce a tepla, tím častěji zalévat. Ale bacha na přelití! Radši méně než víc. Sukulenty jsou v tomhle dost odolné, ale přehnaná zálivka je zabije rychle.

Doporučuju kontrolovat kořeny občas - měly by být pevné a nehnilé. Pokud máš pocit, že substrát moc drží vodu, klidně přidej víc perlitu nebo keramzitu. Hodně štěstí s pěstováním!

149 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Zdeňka Švecová

Co se týče substrátů pro sukulenty v hydroponii, osobně bych doporučil keramzit nebo perlit. Oba mají skvělou schopnost zadržovat vlhkost a zároveň propouštět vzduch, což je pro sukulenty důležité, aby kořeny nezahnívaly. Kokosová vlákna jsou taky fajn, ale můžou držet víc vody, což by mohlo být problém, pokud nemáš moc zkušeností s hydroponií.

Důležitý je taky poměr vody a vzduchu – sukulenty nemají rády mokré nohy, takže se snaž najít rovnováhu. Obecně platí, že bys měl zalévat jen tehdy, když substrát trochu vyschne. Co se týče frekvence zalévání, záleží na podmínkách – teplota a světlo hodně ovlivňují, jak rychle se substrát vysuší. V létě třeba častěji než v zimě.

Nezapomeň taky na hnojivo. I sukulenty potřebují občas výživu, tak si pořiď nějaké tekuté hnojivo na rostliny a dávkuj to podle pokynů. A jako tip – občas můžeš zkontrolovat kořeny, jestli nemají nějaké známky hniloby. Držím palce!

144 slov
1.4 minut čtení
21. 8. 2024
Emil Kovář
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Jaké nové techniky hydrokultury využít při pěstování sukulentů?Objevte nové metody hydrokultury, které optimalizují růst a zdraví sukulentů. Zjistěte, jak správná technika může zlepšit vaše pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
21. 2. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky