Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny pomáhají na stres a úzkost?

Jaké rostliny pomáhají na stres a úzkost?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké rostliny, které by mohly pomoci s úzkostí a stresem. V poslední době se cítím dost přetížený a je to pro mě docela náročné. Slyšel jsem, že některé rostliny mají uklidňující účinky, ale nevím, které by to měly být. Mám v plánu si pořídit pár zelených kamarádů domů, ale chtěl bych vědět, jestli jsou nějaké specifické rostliny, které mohou pomoct zlepšit náladu nebo třeba snížit úzkost. Zkoušel jsem už pár věcí, ale rád bych přidal něco přírodního do svého života. Taky by mě zajímalo, jak se o tyto rostliny starat, aby měly co nejlepší účinky. Může mi někdo doporučit, které rostliny jsou nejefektivnější pro zvládání stresu? Máte nějaké osobní zkušenosti nebo tipy? Děkuji moc za jakoukoli radu!

122 slov
1.2 minut čtení
25. 8. 2023
Romana Dvořáková

Existuje pár rostlin, co by ti mohly pomoct s úzkostí a stresem. Například levandule je skvělá, její vůně má uklidňující účinky, takže si ji dej třeba do aromalampy nebo si udělej levandulový čaj. Pak je tu meduňka, taky známa pro své zklidňující vlastnosti. Můžeš ji pěstovat v květináči na okně nebo si ji přidat do čaje. Další super rostlina je třezalka tečkovaná, ta se často používá proti depresím a úzkosti. Ale pozor, může ovlivnit účinnost některých léků! Jinak pak třeba aloe vera nebo jadeitka prý dodávají energii a dobrou náladu. Jak se o ně starat? Většina těchhle rostlin potřebuje dost světla a pravidelnou zálivku, ale ne přemokřit. Tak hurá do toho, možná ti to fakt pomůže!

116 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Ladislav Sládek

Jo, jasně, rostliny můžou fakt pomoct s úzkostí a stresem. Jedna z nejznámějších je levandule, má uklidňující vůni a může ti pomoct se zrelaxovat. Pak je tu třeba aloe vera, která je fajn na čistění vzduchu a prý taky zlepšuje náladu. Když mluvíme o bylinkách, tak meduňka je super na čaj a má příjemný účinky na nervy. Jestli hledáš něco víc exotického, tak ashwagandha je docela populární, dává energii a pomáhá proti stresu.

Starat se o ně není zas tak složitý – levanduli potřebuješ na sluníčko, aloe ne moc vody, meduňka chce vlhčí půdu. Takže jestli chceš mít doma nějaké zelené kamarády, určitě to zkus! A nezapomeň je pravidelně zalévat a dávat jim dost světla. Třeba ti to pomůže cítit se líp.

122 slov
1.2 minut čtení
8. 1. 2025
Jan Smola
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Rostliny pro zklidnění mysli: Jaké přírodní prostředky si vybrat?Objevte rostliny, které pomáhají při stresu a úzkosti, a naučte se, jak je využít pro zlepšení psychické pohody. Tento článek přináší tipy na přírodní...
1000 slov
10 minut čtení
1. 6. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky