Meskalin.cz/Fórum/Můžu používat bylinky na zklidnění? Jaké jsou nejlepší?

Můžu používat bylinky na zklidnění? Jaké jsou nejlepší?

Zajímá mě, jestli je možné používat bylinky na zklidnění, když mám občasné úzkosti nebo prostě potřebu relaxovat. Vím, že různé bylinky se používají už po staletí a lidé říkají, že mají úžasné účinky na naši psychiku a celkovou pohodu. Ale které bylinky jsou vlastně nejlepší pro tyhle účely? Je to třeba levandule, meduňka nebo něco jiného? Jaké máte zkušenosti s používáním bylinek na uklidnění? Pomohlo vám to opravdu, nebo to byly spíše jen povídačky? A co s tím, když nemám čas si připravovat nějaké složité čaje nebo tinktury? Mohu třeba jenom přidat sušenou levanduli do koupele nebo ji používat jako aromaterapii? Jaké jsou nejlepší formy užívání těchto bylinek, aby to mělo efekt? Budu vděčný za jakékoli rady nebo tipy. A co třeba vedlejší účinky? Může se něco stát, když to přeženu s dávkami? Každá rada se hodí, díky!

138 slov
1.4 minut čtení
5. 6. 2024
Vladimíra Přibylová

Jo, bylinky na zklidnění jsou super! Levandule je fakt skvělá, používám ji jako olejíček na aromaterapii, je to fakt voňavé a uvolňuje mě to. Meduňka taky funguje, dělám si z ní čaj, když mám nervy. Můžeš ji klidně přidat do koupele, to je relax jak blázen. Pak je tu třeba třezalka, ta je taky známá na náladu, ale pozor na slunce – můžeš se spálit.

Co se týče vedlejších účinků, většinou jsou bylinky v pohodě, ale nic nepřehánět, jinak můžeš mít žaludek jak na vodě nebo to může ovlivnit léky. Takže radši mírně. Jinak pokud nemáš čas na přípravy, levanduli klidně dej do polštáře nebo jako sušenou rostlinu do skříně. V podstatě cokoliv co ti voní a dělá dobře, tak to vyzkoušej. Hlavně si dej pozor na dávkování a poslouchej své tělo.

132 slov
1.3 minut čtení
5. 5. 2024
Marie Dubská

Jo, bylinky můžou být super na zklidnění, fakt. Levandule je fakt známá a mnozí ji používají na nervozitu, stačí si z ní udělat čaj nebo použít esenciální olej do aromalampy. Meduňka je další skvělá bylinka, má uklidňující účinky a je fajn na spaní. Můžeš ji taky pít jako čaj nebo si ji přidat do koupele, to funguje parádně.

Když nemáš čas na čaje, levanduli klidně házej do koupele nebo si dej pár kapek oleje na polštář – to ti může taky pomoct usnout. Co se týče vedlejších účinků, většina bylinek je bezpečná, ale když to přeženeš, můžeš mít problémy s trávením nebo únavou. Takže radši dodržuj doporučené dávkování a poslouchej svoje tělo. Hlavně to neber příliš vážně, bylinky jsou fajn doplněk, ale když máš vážný problémy s úzkostí, možná bys měl zvážit i odbornou pomoc.

135 slov
1.4 minut čtení
28. 7. 2023
Monika Šilhavá
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Rostliny pro zklidnění mysli: Jaké přírodní prostředky si vybrat?Objevte rostliny, které pomáhají při stresu a úzkosti, a naučte se, jak je využít pro zlepšení psychické pohody. Tento článek přináší tipy na přírodní...
1000 slov
10 minut čtení
1. 6. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky