Meskalin.cz/Fórum/Existují nějaké kaktusy, které zklidňují mysl?

Existují nějaké kaktusy, které zklidňují mysl?

Přemýšlím o tom, že bych si domů pořídil nějaké rostliny, které by mi mohly pomoct zklidnit mysl. Hledám kaktusy, protože mám rád jejich vzhled a péče o ně mi přijde zajímavá. Slyšel jsem, že některé druhy kaktusů mají dokonce i uklidňující účinky nebo jakýsi vliv na duševní pohodu. Je to pravda? Myslíte si, že existují specifické kaktusy, které by mohly pomoci při stresu nebo nervozitě? Vím, že obecně rostliny mohou pozitivně ovlivnit naši náladu, ale co se týče kaktusů, konkrétně? Myslíte si, že třeba takový San Pedro by mohl mít něco do sebe? Zajímalo by mě také, jak je to s jejich pěstováním a jestli je potřeba věnovat nějakou zvláštní pozornost, když je chci mít doma jako pomocníky v boji proti stresu. Případně, máte nějaké tipy na konkrétní druhy kaktusů, které by se hodily pro klidné prostředí a relaxaci? Hledám inspiraci a rady od vás – zkušenějších pěstitelů. Jaký máte názor na propojení kaktusů a psychické pohody? Děkuji moc!

159 slov
1.6 minut čtení
12. 8. 2023
Hana Malíková

Kaktusy můžou být super volba, když hledáš něco, co vypadá dobře a moc péče nepotřebuje. Co se týče uklidnění mysli, tak asi žádný kaktus ti nedá umělé uklidnění jako bylinky nebo nějaké léky, ale prostě ten pohled na rostliny může dodávat pozitivní energii. Třeba San Pedro je známý pro své psychotropní účinky, ale to už je jiný level a není to pro každého. Jinak klasické kaktusy jako Echinopsis nebo Mammillaria jsou pěkné, příjemně se na ně dívá a nemusíš je zalévat moc často. Péče o ně je jednoduchá, stačí jim dostatek světla a občasné zalití, když substrát vyschne. Takže když je dáš do bytu, mohly by ti fakt zlepšit náladu a udělat místo příjemnější. Ale pamatuj, že to není zázrak - spíš prostě hezký prvek do domácnosti.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 6. 2024
Božena Procházková

Kaktusy mají určitě svůj šarm a spousta lidí říká, že přítomnost rostlin v domácnosti pomáhá zklidnit mysl. Co se týče konkrétních druhů, tak San Pedro (Echinopsis pachanoi) je známý tím, že má psychoaktivní vlastnosti, ale to je spíš pro speciální příležitosti, ne na každodenní relax. Jinak bych doporučil třeba kaktus z rodu Mammillaria, který je nenáročný na péči a má hezké květy, což může udělat dobrou náladu.

Pokud chceš kaktusy jako pomocníky proti stresu, tak si dej pozor na to, aby byly umístěné na místě s dobrou světelností a pravidelně je zalévej (ale ne přemokři). Jinak obecně rostliny jako takové mohou pozitivně ovlivnit atmosféru v bytě. Takže pokud se chceš obklopit kaktusy a udělat si doma klidnější prostředí, rozhodně do toho jdi! Kaktusy jsou fajn volba.

126 slov
1.3 minut čtení
7. 5. 2024
Bohumil Vobořil
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Rostliny pro zklidnění mysli: Jaké přírodní prostředky si vybrat?Objevte rostliny, které pomáhají při stresu a úzkosti, a naučte se, jak je využít pro zlepšení psychické pohody. Tento článek přináší tipy na přírodní...
1000 slov
10 minut čtení
1. 6. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky