Meskalin.cz/Fórum/Které sukulenty jsou nejlepší pro zklidnění mysli?

Které sukulenty jsou nejlepší pro zklidnění mysli?

Nedávno jsem se začal více zajímat o sukulenty a jejich vliv na naši psychiku. Vím, že některé rostliny mohou mít uklidňující účinky, a tak mě napadlo, jestli existují konkrétní druhy sukulentů, které by mohly pomoci při zklidnění mysli. Hlavně po náročném dni v práci, kdy se cítím vystresovaný a přetížený. Zatím mám doma pár běžných druhů, ale chtěl bych vědět, zda existují nějaké speciální sukulenty, které by se daly doporučit pro meditaci nebo prostě jenom k relaxaci. Mám pocit, že příroda má moc uklidňovat a chtěl bych to vyzkoušet i prostřednictvím pěstování těchto rostlin. Také by mě zajímalo, jaký je nejlepší způsob péče o tyto uklidňující sukulenty. Které konkrétní druhy byste doporučili pro začátečníky, kteří hledají něco, co nejenže prospívá oku, ale také pomáhá udržovat klidnou mysl? Jaké jsou vaše zkušenosti s takovými rostlinami? A co dalšího bych měl vědět o jejich pěstování? Děkuji za všechny tipy!

147 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2023
Ondřej Marek

Sukulenty jsou fakt skvělé na uklidnění, hlavně kvůli tomu, jak vypadají a jak se o ně dá snadno postarat. Zkus třeba aloe vera, to je nejen hezké, ale i má léčivé účinky. Potom je tu jadeitovka (Crassula ovata), ta přináší klid a harmonii, prý je i symbolem štěstí. Další dobrý tip je Echeveria, ta má takové nádherné tvary a barvy, že se na ni prostě hezky dívá.

Co se péče týče, většina sukulentů potřebuje hodně světla, ale nesnášejí přímé slunce celý den. Takže ideálně někam blízko okna, ale ne přímo na parné slunce. Zalévat je obvykle stačí jednou za týden nebo ještě méně, záleží na počasí. Nezapomeň na dobře drenážovaný květináč, aby jim nestála voda u kořenů.

Myslím, že si s nimi užiješ spoustu klidu, když se na ně budeš dívat a pečovat o ně. A taky ti to může pomoct se zrelaxovat po těžkém dni. Zkus si udělat nějakou malou "zahrádku" nebo koutek v bytě – to má taky uklidňující efekt. Takže hodně štěstí s pěstováním!

166 slov
1.7 minut čtení
7. 8. 2024
Jitka Vorlová

Tak hele, pokud hledáš sukulenty, co ti pomůžou se zklidnit, tak doporučuji třeba Echeverii. Mají hezký tvary a barvy, a podle mě působí uklidňujícím dojmem. Dalším skvělým tipem je jadeitovka (Crassula), ta se prý taky spojuje s klidem a stabilitou. A nesmím zapomenout na Haworthii, ty jsou tak nenáročné a mají úžasný vzhled, což tě může uklidnit po dlouhém dni. Co se péče týče, stačí je pravidelně zalévat (ale ne moc, aby nezahnívaly), dávat na světlé místo, ale ne na přímé slunce. Zkus je mít na stole nebo okně, kde budeš trávit čas při relaxaci nebo meditaci. Pěstování sukulentů je fajn hobby a určitě ti to pomůže dostat se do pohody.

111 slov
1.1 minut čtení
5. 8. 2024
Richard Zajíc
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Rostliny pro zklidnění mysli: Jaké přírodní prostředky si vybrat?Objevte rostliny, které pomáhají při stresu a úzkosti, a naučte se, jak je využít pro zlepšení psychické pohody. Tento článek přináší tipy na přírodní...
1000 slov
10 minut čtení
1. 6. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky