Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty mají uklidňující účinky?

Jaké sukulenty mají uklidňující účinky?

Přemýšlím nad tím, jaké rostliny bych si mohl pořídit do bytu, abych zklidnil svou mysl a trochu se uvolnil po náročném dni. V poslední době jsem slyšel, že některé sukulenty mají takové uklidňující účinky a ráda bych věděla, které to konkrétně jsou. Možná by mi pomohli lépe se soustředit nebo mi prostě jen zpříjemnili atmosféru doma. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní druhy, které jsou známé svými pozitivními vlivy na psychiku. Měla bych se zaměřit na nějaké konkrétní barvy nebo tvary, které by mohly mít lepší vliv? Jaká péče je potřebná pro tyto rostliny, aby opravdu prospívaly a plnily svůj účel? Je něco, co bych měla mít na paměti při výběru sukulentů pro klidnější prostředí? Děkuji za jakékoli tipy nebo doporučení a těším se na vaše názory!

128 slov
1.3 minut čtení
6. 8. 2024
Vladimíra Vrbová

Sukulenty jsou super volba na zklidnění a zlepšení atmosféry doma. Docela známý je např. aloe vera, což je nejen hezká rostlina, ale má i léčivé účinky, což může pomoct s relaxací. Pak je tu třeba jadeitka (Crassula ovata), ta je považována za rostlinu štěstí a může přinášet pozitivní energii.

Pokud jde o barvy, zelené odstíny mají obecně uklidňující efekt, ale i různé modrofialové varieta sukulentů můžou působit pozitivně. Tvar taky hraje roli - kulaté a plné tvary evokují pocit stability a klidu, zatímco ostré hrany můžou působit agresivněji.

Péče o ně není náročná, stačí jim dostatek světla a občas je zalít - v létě víc, v zimě míň. Udržuj substrát propustný, aby ti neuhnívaly kořeny. Tak nějak se snaž vyhnout přemokření.

Při výběru sukulentů je dobrý mít na paměti, jak moc slunečního světla mají dané místo. No a neboj se experimentovat s různými druhy, protože každá rostlina má jinou energii a atmosféru.

150 slov
1.5 minut čtení
6. 11. 2024
Jiří Volf

Když hledáš sukulenty, co by ti pomohly uklidnit se, tak určitě zkus Aloe Vera, to je známé tím, že má i léčivé účinky a prostě dobře vypadá. Pak je tu Echeveria, ta má krásné tvary a barvy, což ti může zlepšit náladu. Zamioculcas (ZZ plant) se taky hodně doporučuje, je snadný na péči a vypadá skvěle. Pokud jde o barvy, tak zelené a modré odstíny působí uklidňujícím dojmem, takže se na ně zaměř. Co se péče týče, tak většina sukulentů potřebuje dostatek slunce a zalévání jen občas, takže to není nic složitého. Není od věci si taky dát pozor na rozmístění – dej je na místa, kde je klid a budeš mít z nich radost. Uklidňující atmosféra může hodně pomoct po náročném dni.

123 slov
1.2 minut čtení
16. 8. 2024
Alois Vaněk
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Rostliny pro zklidnění mysli: Jaké přírodní prostředky si vybrat?Objevte rostliny, které pomáhají při stresu a úzkosti, a naučte se, jak je využít pro zlepšení psychické pohody. Tento článek přináší tipy na přírodní...
1000 slov
10 minut čtení
1. 6. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky