Meskalin.cz/Fórum/Jak moc světla potřebují sukulenty v zimě?

Jak moc světla potřebují sukulenty v zimě?

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti se svými sukulenty v zimním období. Vím, že většina sukulentů je zvyklá na slunce a teplo, ale co dělat, když přijde zima a dny jsou krátké? Jak moc světla vlastně potřebují? Mám doma pár krásných kaktusů a dalších sukulentů, které se mi podařilo vypěstovat, ale teď, když je venku zima a sluníčko svítí jen občas, začínám mít obavy, jestli nejsou příliš ve stínu. Slyšel jsem, že některé rostliny mohou mít problém s nedostatkem světla a já bych nechtěl, aby mi začaly odumírat nebo ztrácely svou krásu. Jaké máte tipy na umístění sukulentů během zimy? Měli bychom je dávat blíž k oknu, kde se sice dává na topení, ale zase tam jsou dost studené noci? Nebo je lepší najít pro ně jiné místo? Jak dlouho by měly být na přímém světle? Co si myslíte o umělém osvětlení pro sukulenty v zimních měsících? Máte nějaké osvědčené metody, jak zajistit, aby mé rostliny dostávaly správné množství světla? Budu vděčný za rady od každého, kdo má s pěstováním sukulentů v zimě nějaké zkušenosti.

175 slov
1.8 minut čtení
15. 1. 2025
Viktor Holub

Sukulenty v zimě potřebují méně světla než v létě, ale pořád ho potřebují dostatek. Měl bys je dát co nejblíž k oknu, ideálně na jih, kde bude aspoň nějaké slunce. Ale pozor na průvan a zimu z okna, to je pro ně špatný. Já je dávám blíže k oknu, ale dávám pozor, aby nebyly přímo na topení. Přímé slunce alespoň pár hodin denně je ideál, ale ne moc, aby se nespálily. Umělý světlo je super řešení, když je málo slunce. Některý lampy, co mají spektrum pro růst rostlin, fakt pomůžou. Zkoušel jsem to a světe div se, moje sukulenty vypadají lépe než kdy dřív. Takže klidně investuj do lampy, pokud máš tmavší místo na pěstování. Držím palce s tvými kaktusy!

121 slov
1.2 minut čtení
3. 7. 2024
Jan Smola

Sukulenty v zimě často trpí nedostatkem světla, to je pravda. Ideálně by měly mít co nejvíc přirozeného světla, takže je fajn je dát blíž k oknu. Ale pozor na to, abys je nedal přímo na parapet u topení, protože to může být pro ně moc horké a pak studené noci jim taky neprospívají. Zkus umístit sukulenty na místo, kde dostávají slunce alespoň 4-6 hodin denně, to by mělo stačit. Pokud máš možnost, tak určitě zvaž umělé osvětlení. LED lampy jsou dobrá volba, nemusíš mít strach, že by ti to rostliny spálilo. Jen dej pozor, aby to byly lampy, které podporují růst rostlin. Jinak sleduj, jak se rostlinky chovají – pokud začnou být slabé nebo se vytahují, tak to jasně značí, že potřebují víc světla. Tak hodně štěstí s péčí o sukulenty v zimě!

133 slov
1.3 minut čtení
31. 12. 2024
Zdeněk Suchý
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Optimální osvětlení pro tropické sukulenty během zimních měsícůObjevte, jak zajistit dostatečné osvětlení pro vaše tropické sukulenty v zimních měsících, aby zůstaly zdravé a silné. Přečtěte si naše tipy na osvětl...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky