Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit mšic na kaktusu?

Jak se zbavit mšic na kaktusu?

Mám problém s mšicemi na svém kaktusu a nevím, co s tím dělat. Koupil jsem si několik krásných kaktusů, které vypadají zdravě, ale teď jsem si všiml, že se na jednom z nich začínají objevovat ty malé zelené potvůrky. Vypadá to, že se množí a já se bojím, že by to mohlo ovlivnit i ostatní rostliny. Zkoušel jsem je prostě omýt vodou, ale zdá se, že to nepomohlo. Chci mít své kaktusy v co nejlepší kondici a mšice mi to kazí. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené metody, jak se těchto škůdců zbavit bez toho, abych poškodil rostlinu. Slyšel jsem něco o přírodních insekticidech nebo různých domácích receptech, ale nevím, co přesně použít a jak to aplikovat. Mohli byste mi poradit, co funguje nejlépe? Jaké máte zkušenosti? Je lepší používat chemické přípravky nebo raději zůstat u přírodních metod? A co když mám na kaktusu i jiné škůdce? Jak to všechno zvládnout? Díky za každou radu!

157 slov
1.6 minut čtení
2. 4. 2024
Milada Pokorná

Mšice na kaktusu jsou fakt otravný problém. Zkus nejdřív pořádně umýt rostlinu, třeba pod sprchou, aby se zbavil co nejvíc těch potvor. Pak můžeš zkusit nějaký přírodní insekticid, jako třeba mýdlový roztok. Stačí smíchat vodu s tekutým mýdlem v poměru 1:10 a postříkat tím kaktus. Tohle je šetrné a nemělo by mu to ublížit. Pokud to nezabere, můžeš zkusit neemový olej nebo česnekový sprej, taky prý funguje. Chemické přípravky jsou silnější, ale možná bys měl radši začít s těma přírodníma, když máš i další kaktusy. Pokud se ti na rostlinách objevují i jiní škůdci, tak to chce asi komplexnější přístup a možná i oddělit napadené rostliny, dokud problém nevyřešíš. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
2. 6. 2024
Václav Vaculík

Zbavit se mšic na kaktusu můžeš několika způsoby. Pokud jsi zkoušel omývat vodou a nefunguje to, zkus nějaký přírodní insekticid. Dobře funguje mýdlový roztok – stačí smíchat pár kapek mýdla na nádobí s vodou a nastříkat na postižené místa. Někteří lidé doporučují i neemový olej, což je taky přírodní způsob, jak se jich zbavit. A pokud máš i další škůdce, tak ten olej pomůže i na ně. Důležité je aplikovat to opakovaně, protože mšice se rády vracejí. A chemické přípravky bych raději vynechal, můžou ti kaktus poškodit, navíc je lepší mít rostliny bez chemie. Zkus to s tím mýdlovým roztokem a buď trpělivý, mělo by to pomoct.

107 slov
1.1 minut čtení
15. 10. 2024
Matěj Trnka
Meskalin.cz/Články/Škůdci a choroby
Účinné přírodní metody boje proti škůdcům u kaktusůObjevte účinné přírodní metody a přístupy, jak chránit své kaktusy před škůdci pomocí přirozených predátorů a rostlinných extraktů. Naučte se, jak udr...
1000 slov
10 minut čtení
12. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky