Meskalin.cz/Fórum/Kde je nejlepší místo na okenním parapetu pro kaktusy?

Kde je nejlepší místo na okenním parapetu pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Rád bych se zeptal, kde přesně na okenním parapetu by měly být umístěny moje kaktusy, aby se jim dařilo co nejlépe. Mám několik druhů, které si chci vystavit na okno, ale nejsem si jistý, zda by měly být blíže ke sklu nebo na okraji parapetu. Jaké jsou vaše zkušenosti? Je lepší, když jsou kaktusy vystavené přímému slunci po celý den, nebo je lepší je chránit před intenzivním slunečním zářením, zejména v létě? Taky jsem slyšel, že se doporučuje otáčet rostliny, aby rostly rovnoměrně. Jak často to děláte? A co se týče teploty – je lepší mít kaktusy na teplejším místě blízko okna nebo na chladnějším místě dál od okna? Díky za vaše rady a tipy, určitě mi pomohou při pěstování těchto úžasných rostlin!

129 slov
1.3 minut čtení
26. 12. 2022
Jarmila Mašková

Tak já mám kaktusy na okně už pár let a nejlepší místo je většinou blíž ke sklu, ale ne úplně na sluníčku, pokud je to letní vedro. Přímé slunce může spálit listy, tak je lepší mít je trošku odstup od skla, ale pořád v dobrém světle. Otáčet je doporučuji každej měsíc nebo tak, aby rostly rovnoměrně. Co se týče teploty, blíž k oknu bývá horko, ale v zimě to může být chladnější kvůli průvanu, tak pozor na to. V létě klidně na okraji parapetu, ale pozor na přehřátí. Hlavně nezapomínej, kaktusy chtěj sucho a vzduch, tak ať není moc vlhko. Držím palce!

102 slov
1 minut čtení
12. 6. 2022
Viktor Hampl

Takže, co se týče umístění kaktusů na okenním parapetu, doporučuji je dát blíž ke sklu, ale pozor na to, jaký máte sklo. Jestli je to plné slunce, tak klidně ať tam jsou, ale v létě určitě dejte pozor na spálení. Můžeš zkusit nějakou lehkou clonu nebo je na pár hodin odstěhovat, když je největší vedro. Já osobně je otáčím jednou za měsíc, aby rostly rovnoměrně, ale záleží na tom, jak moc se ti to chce dělat. Co se teploty týče, tak kaktusy milují teplo, takže blíž k oknu, to je fajn, ale taky se ujisti, že tam není moc průvanu. V zimě pak dej pozor, aby nebyly přímo u studeného skla. Takže shrnuto – blízko skla, kontrolovat slunce a otáčet občas. Hlavně je nespoléhej na to, že si poradí sami!

130 slov
1.3 minut čtení
6. 3. 2024
Miroslava Sedláčková
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Kde umístit exotické rostliny, aby prosperovaly v interiéru?Objevte tajemství výběru ideálního místa pro vaše exotické rostliny v domácnosti a naučte se, jak je udržet zdravé a krásné.
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky