Meskalin.cz/Fórum/Jak na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru?

Jak na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru?

Zajímalo by mě, jak správně pěstovat rare sukulenty, které pocházejí z Madagaskaru. Slyšel jsem, že jsou to opravdu unikátní rostliny a mají specifické požadavky na péči. Jaké jsou nejlepší podmínky pro jejich růst doma? Potřebují nějaké zvláštní osvětlení nebo substrát? Je důležité dodržovat určitý režim zavlažování? Myslíte, že se dají pěstovat i v menších květináčích, nebo potřebují více prostoru? A co hnojení, je potřeba používat speciální hnojiva, nebo stačí něco běžného? Hlavně mě zajímá, jak se vyhnout častým chybám při péči o tyto sukulenty. Vím, že Madagaskar má jinou klímu než my, ale pokud bych chtěl mít tyto vzácné druhy doma, co všechno bych měl zvážit? Mělo by se s nimi manipulovat opatrně, nebo jsou docela odolné? Díky za každou radu a tipy, které by mi mohly pomoct v jejich pěstování!

131 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2021
Lucie Králová

Pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru může být fakt výzva, ale když dodržíš pár zásad, dá se to zvládnout. V první řadě, tyhle rostliny milujou hodně světla, takže je dej na místo, kde budou mít aspoň 6 hodin denně slunce. Ale pozor na přímé slunce, mohly by spálit listy. Osvětlení můžeš podpořit i umělým osvětlením, pokud nemáš dostatek slunečního svitu.

Co se týče substrátu, ideální je směs pro kaktusy nebo si můžeš udělat vlastní – něco s pískem a perlitem, aby byl dobře propustný. Závlaha je taky důležitá, ale opatrně; nechej substrát mezi zaléváním pořádně vyschnout. S vodou šetři, přelévání je smrtelný.

Menší květináče jsou v pohodě, ale musíš je občas přesazovat, jak rostou. Hnojení stačí jednou za měsíc v období růstu a normální hnojivo pro sukulenty by mělo stačit, nemusíš nic speciálního shánět.

Dávej pozor na škůdce a plísně, to může být problém. Jinak s nimi manipuluj opatrně, ale nejsou nějak extrémně křehké. Když dodržíš tyhle tipy, měly by ti prosperovat!

159 slov
1.6 minut čtení
16. 8. 2024
Zdeňka Prchalová

Když chceš pěstovat vzácné sukulenty z Madagaskaru, je fajn mít na paměti jejich specifické potřeby. Tyhle rostliny mají rády hodně světla, takže je ideální umístit je na slunné místo, ale pozor, příliš přímého slunce může spálit listy. Substrát by měl být dobře drenážní, klidně můžeš použít směs určenou pro kaktusy a sukulenty. Co se týče zavlažování, tak to chceš dělat opatrně – radši počkej, až substrát úplně vyschne mezi zaléváním. Méně je víc! Menší květináče zvládnou, ale nezapomeň na to, že časem budou potřebovat víc místa, jak porostou. Hnojení můžeš dělat během vegetačního období, stačí nějaké běžné hnojivo pro sukulenty, žádné extra speciální není nutné. A pokud jde o manipulaci, tak jo, opatrnost se hodí, ale nejsou to až tak křehké rostliny. S trochou péče bys měl být v pohodě!

130 slov
1.3 minut čtení
3. 5. 2024
Jiří Šindelář
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Specifika péče o rare sukulentní druhy z MadagaskaruPodrobný návod na pěstování vzácných sukulentů z Madagaskaru, včetně potřebných světelných podmínek a teplotních nároků.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky