Meskalin.cz/Fórum/Jak zabezpečit kaktusy před mrazem?

Jak zabezpečit kaktusy před mrazem?

Mám doma pár kaktusů, které už nějakou dobu pěstuji a teď, když se blíží zima, tak mám strach, že je mráz může úplně zničit. Mám je většinou na parapetu u okna, ale teď čtu, že to nemusí být úplně ideální, když venku klesají teploty. Zajímalo by mě, jak vlastně nejlépe ochránit své kaktusy před zimním mrazem. Je lepší je přesunout někam do tepla, nebo je nechat tam, kde jsou? Co třeba zateplení květináčů nebo použití nějakých speciálních obalů? Slyšel jsem o různých metodách, ale nejsem si jistý, co by pro ně bylo nejlepší. A co takové kaktusy jako Echinopsis nebo Mammillaria? Ty jsou prý citlivější. Existuje nějaká osvědčená technika nebo tip, jak je uchránit před mrazem a zároveň jim dopřát světlo? Jaké máte zkušenosti vy? Děkuju za všechny rady!

129 slov
1.3 minut čtení
27. 2. 2024
Marcela Hrdličková

Nejlepší je kaktusy na zimu přestěhovat někam do tepla, hlavně pokud máš citlivější druhy jako Echinopsis nebo Mammillaria. Parapet u okna může být fajn, ale pokud tam bude zima a mráz, radši je dej kousek dál, kde nebude tolik prostoru pro chlad. Můžeš zkusit obalit květináče izolačním materiálem, třeba starými dekami nebo bublinkovou fólií, aby se tolik neochlazovaly. Hlavně dávej pozor na to, aby se nezalévaly moc, v zimě toho moc nepotřebují a přemokření by je mohlo zabít. Světlo je důležitý, tak je dej na světlý místo, ale ne přímo na okno, kde by mohly mít šok z teploty. Takže to chce trochu experimentovat a najít pro ně to nejlepší místo. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
10. 6. 2024
Daniel Pešta

Zdravím, tak s kaktusy je to trošku oříšek, hlavně v zimě. Pokud máš kaktusy na okně, tak doporučuju je přemístit někam do tepla, ale ne do přímého topení, to by je mohlo spálit. Ideální je místo, kde budou mít světlo, ale teploty budou stabilnější. Zateplení květináčů může pomoct, zkus obalit květináče třeba starýma dekama nebo jutovinou. U citlivějších druhů jako Echinopsis nebo Mammillaria si dávej pozor na vlhkost v substrátu, aby nezmrzly. Pokud můžeš, dej je blíž ke světlu, ale zase ne přímo na slunce, když venku mrzne. Většinou se doporučuje snížit zálivku v zimě, kaktusy toho moc nepotřebují. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
17. 12. 2024
Pavla Havlíčková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Prevence škůdců a nemocí kaktusů v zimních měsícíchZjistěte, jak ochránit své kaktusy před škůdci a nemocemi během zimy s těmito užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky