Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když kaktusy vypadají nemocně v zimě?

Co dělat, když kaktusy vypadají nemocně v zimě?

V poslední době jsem si všiml, že moje kaktusy, které většinou vypadají zdravě a silně, začaly v zimních měsících nějak divně vypadat. Nejsou už tak zelené, jak bývaly, a některé dokonce ztrácejí tvar. Mám obavy, jestli jim něco není nebo zda jsem pro ně neudělal něco špatně. Proč se tohle děje hlavně v zimě? Zkoušel jsem je přemístit na světlejší místo, ale zdá se, že to nepomohlo. Mám strach, že by se mohly nakazit nebo že by mohly umřít. Jak poznám, jestli jsou nemocné nebo jen reagují na chladnější počasí? Jaká péče je pro ně v zimě nejlepší? Měl bych je víc zalévat, nebo radši vůbec? Co když mají na sobě nějaké skvrny? Existuje způsob, jak je zachránit, když už vypadají takhle špatně? Někdo mi říkal, že je dobré je hnojit i v zimě, ale nevím, jestli to platí pro všechny druhy kaktusů. Kde vůbec najdu správné informace o pěstování kaktusů přes zimu? Je potřeba myslet na něco speciálního? Předem díky za jakoukoli radu.

164 slov
1.6 minut čtení
27. 11. 2024
Monika Šilhavá

Zní to, jako bys měl problém s přechodem do zimního režimu. Kaktusy v zimě potřebují méně světla a taky méně vody. Zkus je nechat trochu víc na klidu, moc je nezalévej, protože v chladu může snadno dojít k hnilobě. Pokud jsou slabé a klesají, může to být známka, že mají málo světla nebo že jsou přelitý. Co se týče skvrn, tak to může být buď plíseň nebo škůdci, zkus zkontrolovat listy a stonky. Hnojení v zimě není ideální, protože většina kaktusů teď odpočívá. Pokud chceš zůstat v obraze, mrkni na nějaké zahrádkářské stránky nebo fóra zaměřený na kaktusy, tam najdeš spoustu užitečných rad. V zimě si dej pozor na teplotu, aby nebyly vystavený příliš velkým výkyvům. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
14. 3. 2024
Stanislav Hruška

Zima může být pro kaktusy dost náročná, hlavně kvůli nízkým teplotám a menšímu množství světla. Zelená barva může blednout a tvar se může ztrácet, pokud kaktusy trpí nedostatkem světla nebo mají příliš vlhké kořeny. Zkontroluj, jestli nemáš kaktusy blízko okna, kde by mohly být v průvanu nebo příliš daleko od světla. Co se týče zalévání, v zimě to chce méně, protože kaktusy jsou v klidovém stavu. Zálivka by měla být jen tehdy, když je substrát opravdu suchý. Hnojení v zimě většinou nedává smysl, protože rostliny nepřijímají živiny tak jak v létě. Pokud vidíš skvrny, může to být známka choroby nebo hmyzu, pak je dobrý nápad je prozkoumat blíž. Když už vypadají hodně špatně, zkus je přesadit do čerstvého substrátu a dávat pozor na to, aby nebyly přelité. Dobrý zdroj informací o pěstování kaktusů najdeš jak ve specializovaných knihách, tak na různých fórech a webech zaměřených na rostliny. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
5. 4. 2024
Simona Čermáková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Prevence škůdců a nemocí kaktusů v zimních měsícíchZjistěte, jak ochránit své kaktusy před škůdci a nemocemi během zimy s těmito užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky