Meskalin.cz/Fórum/Jaké je ideální pH pro hydroponické rostliny?

Jaké je ideální pH pro hydroponické rostliny?

Hydroponie mě fascinovala už dlouho, ale teď, když se do toho opravdu pouštím, mám spoustu otázek. Zajímalo by mě, jaké je vlastně to ideální pH pro hydroponické rostliny. Slyšel jsem, že to může mít velký vliv na to, jak dobře rostou a jak jsou zdravé. Ale co to vlastně znamená? Je to různé pro různé druhy rostlin? Jak se můžu ujistit, že moje pěstební médium má správné pH? A co se stane, když je pH příliš nízké nebo naopak příliš vysoké? Vím, že některé rostliny preferují kyselé prostředí a jiné zase něco neutrálního nebo dokonce zásaditého. Jak se to dá zjistit? Potřebuju nějaké testovací sady nebo přístroje a jak často bych měl kontrolovat pH vody? Zkrátka, co všechno bych měl mít na paměti ohledně pH v hydroponii? Rád bych slyšel zkušenosti někoho, kdo už nějakou dobu hydroponicky pěstuje a může mi poradit, co všechno bych měl sledovat, abych dosáhl co nejlepšího výsledku. Děkuju moc za rady!

156 slov
1.6 minut čtení
8. 3. 2024
Andrea Švecová

Ideální pH pro hydroponické rostliny se většinou pohybuje mezi 5,5 a 6,5. To je takový zlatý střed, kde většina rostlin dokáže pořádně vstřebávat živiny. Ale jo, některé rostliny mají specifické požadavky – třeba rajčata preferují spíš 6,0 až 6,5, zatímco salát může být v pohodě i na 5,5.

Aby ses ujistil, že tvoje pěstební médium má správné pH, doporučuji pořídit si testovací sadu nebo elektronický pH metr. Není to drahý a hodně ti to usnadní život. Kontroluj pH tak jednou týdně, hlavně když měníš roztok.

Pokud je pH příliš nízké, rostliny nemůžou vstřebávat některé živiny, což může vést k deficiency. Naopak, když je pH moc vysoké, můžeš mít problémy s železem a dalšími důležitými prvky. Takže fakt na to dej pozor!

Když nevíš jak na to, klidně se podívej na fóra nebo videa – tam je spousta rad od lidí, co už mají nějaké zkušenosti. A nezapomeň – každý systém je trochu jiný, takže zkoušet a sledovat reakce rostlin je klíčový.

161 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2023
Radka Odehnalová

pH pro hydroponické rostliny by mělo být většinou mezi 5,5 a 6,5, ale fakt záleží na tom, co pěstuješ. Například rajčata mají raději pH okolo 6,0, zatímco salát snese i trochu kyselější podmínky. Když je pH moc nízké, rostliny nemohou absorbovat některé živiny jako vápník nebo hořčík. A když je pH vysoké, může to zase způsobit problémy s železem a manganem. Je dobrý mít testovací sadu nebo digitální pH metr – to ti pomůže sledovat hodnoty pravidelně, třeba jednou za týden. Pokud se ti zdá, že rostliny nechutnají nebo žloutnou, mrkni na pH. Pro úpravu pH můžeš použít různé roztoky – kyselinu nebo louh. Takže jo, sleduj to a hraj si s tím, dokud nenajdeš ideální hodnoty pro své rostlinky.

120 slov
1.2 minut čtení
17. 5. 2024
Radek Vacek
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Optimální pH a EC hodnoty pro hydroponické systémyJak správně nastavit pH a EC hodnoty ve vašem hydroponickém systému, abyste zajistili zdravý růst a vývoj exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky