Meskalin.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli mám správné EC hodnoty?

Jak zjistím, jestli mám správné EC hodnoty?

Zdravím všechny pěstitele! Mám dotaz ohledně měření EC hodnot a jak vlastně zjistit, jestli jsou moje hodnoty v pořádku. Vím, že EC je důležité pro to, abych měl jistotu, že rostliny dostávají správnou výživu, ale trošku se v tom ztrácím. Jaké jsou ideální hodnoty pro různé typy rostlin? Vím, že kaktusy a sukulenty mají asi jiné potřeby než jiné rostliny, ale jak to poznám? Používám hnojivo a snažím se dodržovat doporučení na obalu, ale někdy mám pocit, že něco není v pořádku. Jak často bych měl měřit EC a jakým způsobem to vlastně udělat? Potřebuju nějaký přístroj nebo stačí třeba záznamy z posledních měření? A co když mám hodnoty vyšší nebo nižší než doporučeno – co to znamená pro moje rostliny? Zajímalo by mě také, jaké postupy nebo techniky používáte vy ostatní pro udržení správných EC hodnot. Rád bych se dozvěděl i o případných signálech, že něco není v pořádku. Je dobré mít EC stabilní po celou dobu růstu nebo se to může měnit podle fáze vývoje rostlin? Děkuju všem za rady a tipy!

174 slov
1.7 minut čtení
2. 9. 2024
Martina Staňková

Jasně, EC hodnoty jsou dost důležitý. Obecně platí, že pro většinu pokojovek bys měl mít EC někde mezi 1.0 a 2.0. Kaktusy a sukulenty chtějí míň, tak kolem 0.5 až 1.0, protože jsou zvyklý na chudší půdu. Měřit EC můžeš klidně jednou za týden, ale záleží na tom, jak moc hnojíš a jak rychle rostou. Potřebuješ měřič, ten ti ukáže, co se děje. Pokud máš hodnoty vyšší než doporučeno, může to znamenat, že hnojíš moc a rostliny můžou začít trpět spálením kořenů nebo přebytem živin. Naopak nízké hodnoty znamenají nedostatek živin, takže bys měl přidat hnojivo.

Jo, je dobrý mít EC stabilní, ale během různých fází růstu se můžou hodnoty měnit. Například během květu můžeš potřebovat víc živin než na začátku. Dobrý je sledovat i signály od rostlin – žloutnutí listů nebo slabý růst mohou znamenat problém s EC hodnotama. Takže si to zapisuj a sleduj, co se děje.

148 slov
1.5 minut čtení
13. 8. 2024
Oldřich Hora

Dobrý den, EC hodnoty jsou opravdu důležité, abys měl jistotu, že rostliny dostávají to, co potřebují. Obecně pro většinu běžných rostlin je ideální EC někde mezi 1,0 a 2,5 mS/cm, ale kaktusy a sukulenty obvykle potřebují nižší hodnoty, třeba kolem 0,5 až 1,5 mS/cm. Je dobré měřit EC pravidelně, ideálně jednou týdně. Na měření potřebuješ EC metr, který se dá sehnat docela levně. Záznamy z měření ti určitě pomůžou sledovat trendy a případné problémy.

Pokud máš hodnoty vyšší než doporučeno, může to znamenat, že hnojíš moc a rostliny trpí spálením kořenů. Naopak nízké hodnoty signalizují nedostatek živin. V takovém případě buď upravíš hnojení nebo naředíš roztok vodou.

Během různých fází růstu se EC může měnit – třeba během květby potřebují rostliny více živin. Pokud si nejsi jistý, sleduj příznaky na rostlinách - žloutnutí listů nebo deformace mohou naznačovat problém s živinami. Udržování stabilní EC je fajn, ale malá variabilita podle potřeby rostlin nevadí. Tak hodně štěstí s pěstováním!

157 slov
1.6 minut čtení
14. 11. 2024
Šárka Hájková
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Optimální pH a EC hodnoty pro hydroponické systémyJak správně nastavit pH a EC hodnoty ve vašem hydroponickém systému, abyste zajistili zdravý růst a vývoj exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky