Meskalin.cz/Fórum/Co přesně znamená EC a jak to ovlivňuje růst rostlin?

Co přesně znamená EC a jak to ovlivňuje růst rostlin?

Zajímalo by mě, co vlastně znamená zkratka EC, protože jsem to už několikrát slyšel, ale úplně to nechápu. Četl jsem, že to nějak souvisí s pěstováním rostlin, hlavně v hydroponii nebo u sukulentů, ale nejsem si jistý, jak moc je to důležité. Zjistil jsem, že EC označuje elektrickou vodivost, což by mohlo něco vypovídat o tom, jak dobře rostliny přijímají živiny. Ale co to konkrétně znamená pro růst rostlin? Jak moc by měl být tenhle parametr sledovaný? Mám pocit, že pokud je EC moc vysoké nebo nízké, tak to může mít dopad na zdraví rostlin, ale jak? Je to něco, čemu bych měl věnovat pozornost, když pěstují kaktusy nebo jiné exotické rostliny? Rád bych slyšel názory nebo zkušenosti ostatních pěstitelů. Jakým způsobem se dá ideální úroveň EC zjistit a co všechno bych měl vzít v úvahu při údržbě rostlin? Díky za všechny rady!

143 slov
1.4 minut čtení
17. 4. 2024
Věra Burešová

EC je zkratka pro elektrickou vodivost a fakt, že se to týká rostlin je dost důležitý. V podstatě to ukazuje, kolik iontů (živin) je v roztoku, což přímo ovlivňuje, jak dobře rostliny absorbují tyhle živiny. Když je EC příliš vysoké, může to znamenat, že je v roztoku moc solí a to může pálit kořeny. Naopak, když je EC nízké, rostliny nemají dost živin, což se projeví na jejich růstu nebo barvě listů. Hlavně u hydroponie a sukulentů je dobrý to sledovat, protože ty mají specifické potřeby. Co se týče kaktusů a podobně, tam je důležité najít ten správný balanc - moc vody nebo moc živin a hned jsou problémy. Ideální úroveň EC závisí na druhu rostliny, ale obecně platí, že pro většinu by mělo být něco kolem 1.0 - 2.5 mS/cm. Zjistit ideální úroveň se dá z různých tabulek nebo zkušeností jiných pěstitelů. Sledovat EC se vyplatí a může to ušetřit spoustu problémů.

153 slov
1.5 minut čtení
13. 5. 2024
David Staněk

EC, neboli elektrická vodivost, je fakt dost důležitá pro pěstování rostlin, zejména v hydroponii. V podstatě to měří množství rozpuštěných solí v roztoku – čím vyšší je EC, tím víc živin je ve vodě. Rostliny potřebují správnou hladinu EC, aby si mohly vzít potřebné živiny, ale když je to moc vysoké, může to spálit kořeny a rostlina pak trpí. Naopak, když je EC nízké, tak rostliny nemají dostatek živin a začnou vadnout alebo žloutnout.

Pro kaktusy a sukulenty bych doporučil sledovat EC zvlášť pečlivě, protože tyhle rostliny jsou obvykle přizpůsobené suchým podmínkám a nemají rády přemokření ani přílišnou koncentraci živin. Ideální úroveň se liší podle druhu rostliny, ale obecně platí, že pro většinu roslin by EC měla být mezi 1 a 2 mS/cm.

Jak zjistit ideální úroveň? No, můžeš si pořídit měřič EC, což není žádná velká investice. Pak si taky dej pozor na kvalitu vody a hnojiv – některá mohou mít vyšší hodnoty než jiná. Sleduj vlastně i jak rostliny reagují. Když vidíš nějaké změny v růstu nebo barvě listů, tak to může být znak toho, že něco není v pořádku s EC. Takže jo, určitě na to dávej pozor.

191 slov
1.9 minut čtení
12. 8. 2024
Oldřich Šindelář
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Optimální pH a EC hodnoty pro hydroponické systémyJak správně nastavit pH a EC hodnoty ve vašem hydroponickém systému, abyste zajistili zdravý růst a vývoj exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky