Meskalin.cz/Fórum/Jaké je ideální pH pro hydroponické rostliny?

Jaké je ideální pH pro hydroponické rostliny?

Mám dotaz ohledně pěstování rostlin v hydroponickém systému. Slyšel jsem, že pH může mít velký vliv na růst a zdraví rostlin, ale nejsem si jistý, co je vlastně to ideální pH pro růst hydroponických rostlin. Četl jsem různé názory, kde se zmiňuje, že by mělo být někde mezi 5,5 a 6,5, ale pak jsem narazil na informace, že některé rostliny preferují více kyselé nebo naopak zásadité podmínky. Jak to tedy je? Odkud vlastně začít, když chci zjistit, zda moje rostliny mají správné pH? Jak často bych měl testovat pH vody v mém systému a jaké metody jsou nejlepší pro úpravu pH, pokud je potřeba? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak udržet optimální podmínky pro růst mého hydroponického zahradničení. Jaké tipy a triky máte pro udržení ideálních podmínek v hydroponii?

131 slov
1.3 minut čtení
29. 1. 2024
Ladislav Vlk

pH pro hydroponické rostliny by mělo být mezi 5,5 a 6,5. Je to ideální rozmezí, kde většina rostlin může efektivně absorbovat živiny. Některé rostliny jako rajčata nebo papriky snesou i trochu vyšší pH, ale obecně se drž těch 5,5 - 6,5. Pokud začneš testovat pH vody, doporučuje se dělat to jednou týdně, abys měl přehled o změnách. Na úpravu pH můžeš použít roztoky na zvýšení nebo snížení pH, co se prodávají v obchodech s potřebami pro hydroponii. Důležité je sledovat i teplotu vody a celkovou kvalitu. Zkus si vést deník, kde si zapisuješ hodnoty, budeš mít lepší přehled o tom, co funguje a co ne. Když budeš mít vše pod kontrolou, tvoje rostliny ti to vrátí skvělým růstem.

118 slov
1.2 minut čtení
31. 3. 2024
František Blažek

Když jde o pH pro hydroponické rostliny, většinou se doporučuje rozmezí 5,5 až 6,5. To je ideální pro většinu běžně pěstovaných rostlin. Ale jo, některé rostliny fakt preferujou trošku jiný hodnoty, třeba jahody můžou mít rády spíš kyselější půdu. Aby ses ujistil, že máš správný pH, tak testuj vodu aspoň jednou týdně. Existujou různý testovací sady nebo elektronický pH metry, což je fakt jednoduchý. Když zjistíš, že je pH mimo ideální rozsah, můžeš použít pH up nebo pH down přípravky – jsou běžně k sehnání. Pamatuj taky na to, že teplota vody a koncentrace živin můžou pH ovlivnit, takže je dobrý to kontrolovat pravidelně. A nějaký tipy? Měj si v systému pořádnou cirkulaci vody a nezapomínej na to, že i kořeny potřebujou dostatek kyslíku. To ti hodně pomůže udržet zdravý rostliny.

131 slov
1.3 minut čtení
22. 6. 2024
Jan Smola
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Optimální pH a EC hodnoty pro hydroponické systémyJak správně nastavit pH a EC hodnoty ve vašem hydroponickém systému, abyste zajistili zdravý růst a vývoj exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky