Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít vodu z kohoutku pro hydroponii?

Můžu použít vodu z kohoutku pro hydroponii?

Zajímalo by mě, jestli je možné používat vodu z kohoutku pro hydroponické pěstování rostlin. Slyšel jsem různé názory na to, že voda z kohoutku může obsahovat různé chemikálie jako chlór nebo fluor, které by mohly rostlinám uškodit. Na druhou stranu, někteří lidé říkají, že s trochou úpravy je to naprosto v pohodě a dokonce že to může být lepší než nějaká balená voda. Jaké máte zkušenosti? Je potřeba tu vodu nějak předem filtrovat nebo upravit? Co třeba tvrdost vody nebo pH? Jak to ovlivňuje růst rostlin v hydroponii? Zkoušel jsem pěstovat něco menšího a zatím mi to šlo, ale chtěl bych začít s něčím větším a nechtěl bych udělat chybu. Takže mě zajímají vaše názory a rady, jestli se mám bát vody z kohoutku nebo jestli je to v pohodě. Děkuji!

131 slov
1.3 minut čtení
20. 1. 2024
Michaela Drábková

K vodě z kohoutku se dá říct, že většinou je to v pohodě, ale záleží na místě, kde žiješ. Chlór a fluor jsou fakt, ale většina rostlin to zvládne. Doporučuju vodu nechat aspoň pár hodin odstát, aby se chlór vyprchal. Co se tvrdosti týče, některé rostliny můžou být citlivější, takže můžeš zvážit testování pH a tvrdosti. Pokud máš nějaký automatický systém na hydroponii, tak tam je dobrý mít stabilní pH a EC (elektrická vodivost). Kdyby jsi měl víc problémů s růstem, tak pak uvažuj o reverzní osmóze nebo filtraci. Ale začít s vodou z kohoutku je v pohodě, spousta lidí to dělá a funguje to.

105 slov
1.1 minut čtení
9. 1. 2025
Jana Dvořáčková

Jasně, voda z kohoutku se dá používat, ale je dobrý si ji trochu upravit. Většina kohoutkový vody má chlór, ten může rostlinám škodit, takže je fajn nechat vodu odstát minimálně pár hodin, aby se chlór vyprchal. Zkus taky zkontrolovat pH a tvrdost - ideálně by pH mělo být kolem 5.5 až 6.5 pro hydroponii. Pokud je tvrdá, můžeš mít problémy s usazováním solí. Někdo používá filtr nebo reverzní osmózu, ale jestli jsi zatím měl dobré výsledky s menšíma rostlinama, tak to zkus takhle a uvidíš, jak to půjde. Když to nebude fungovat, vždycky můžeš udělat nějakou úpravu. Hodně štěstí!

99 slov
1 minut čtení
21. 1. 2025
Božena Kubíčková
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Optimální pH a EC hodnoty pro hydroponické systémyJak správně nastavit pH a EC hodnoty ve vašem hydroponickém systému, abyste zajistili zdravý růst a vývoj exotických rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
15. 5. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky