Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat správnou pH hodnotu v hydroponickém systému?

Jak poznat správnou pH hodnotu v hydroponickém systému?

Zdravím všechny nadšence do hydroponie! Mám jednu otázku, na kterou si nejsem úplně jistý odpovědí. Jak vlastně poznat, že mám správnou pH hodnotu ve svém hydroponickém systému? Slyšel jsem, že pH je klíčové pro růst rostlin, ale jak to vůbec změřit a jaké hodnoty jsou ideální pro různé typy rostlin? Vím, že některé rostliny potřebují mírně kyselé pH, zatímco jiné upřednostňují zásaditější prostředí. Ale co když mám v jednom systému různé druhy? Jak se s tím vypořádat? Zkoušel jsem používat testovací papírky, ale přijde mi to komplikované a občas nevím, jestli je výsledek správný. Také přemýšlím o tom, jak často bych měl pH kontrolovat a jestli existují nějaké tipy na úpravu pH, pokud by se ukázalo, že není optimální. Mám pocit, že špatná pH hodnota může ovlivnit nejen samotné rostliny, ale i živiny, které jim dodávám. Poraďte mi prosím, jak se orientovat v těchto hodnotách a co všechno bych měl mít na paměti při jejich sledování. Děkuji moc za jakékoli rady!

161 slov
1.6 minut čtení
16. 6. 2024
Marek Kroupa

Jasně, pH je fakt důležitý. Nejlepší způsob, jak to změřit, je pořídit si pH metr, ten ti dá přesnější výsledky než papírky. Ideální pH pro většinu hydroponických rostlin je kolem 5.5 až 6.5, ale některé rostliny jako rajčata můžou potřebovat třeba i trochu víc kyselý prostředí. Když máš víc druhů rostlin v jednom systému, zkus najít nějaký kompromis nebo si pořídit separátní nádržky pro citlivější rostliny.

Kontroluj pH ideálně aspoň jednou týdně, zvlášť pokud používáš hodně živin. Pokud zjistíš, že pH není správný, můžeš použít pH up nebo pH down přípravky – obvykle stačí pár kapek. A jo, špatný pH fakt ovlivňuje příjem živin, takže to neber na lehkou váhu. Drž se toho a rostlinky ti poděkujou.

116 slov
1.2 minut čtení
20. 8. 2024
Vladimír Jílek

Je super, že se zajímáš o pH v hydroponii, protože to je fakt důležitý faktor pro úspěšný růst rostlin. Ideální pH pro většinu hydroponických rostlin se pohybuje mezi 5.5 a 6.5. Když máš v systému víc druhů, snaž se najít nějaký kompromis, ale většinou to vyjde na to střední pH kolem 6.0.

Měřit pH můžeš pomocí digitálního pH metru, což je mnohem přesnější než testovací papírky. Ty papírky ti mohou ukázat přibližnou hodnotu, ale digitální měření ti dá přesnější výsledky a sníží riziko chyb. Co se týče frekvence měření, tak doporučuji kontrolovat pH aspoň jednou týdně nebo častěji, pokud máš rostliny rychle rostoucí.

Pokud zjistíš, že máš pH mimo ideální rozmezí, můžeš použít pH up nebo pH down přípravky. Před použitím vždycky přečti pokyny, aby to nebylo moc rychlý a abys to nepřehnal.

Jo a pamatuj, že pH ovlivňuje i dostupnost živin, takže pokud ti rostliny neprospívají nebo mají žluté listy, může to být známka toho, že něco není v pořádku s pH nebo s živinami. Takže sledovat to je fakt důležitý.

169 slov
1.7 minut čtení
1. 8. 2024
Josef Bečka
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Chyby při pěstování v hydroponii a jak se jim vyhnoutObjevte nejběžnější chyby, které dělají pěstitelé v hydroponii, a naučte se, jak se jim efektivně vyhnout pro úspěšný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky