Meskalin.cz/Fórum/Rostliny s málo kořeny – co s tím?

Rostliny s málo kořeny – co s tím?

Narazil jsem na problém, který mě dost trápí a doufám, že mi pomůžete. Mám několik rostlin, konkrétně kaktusy a sukulenty, a začínám si všímat, že mají málo kořenů. Vlastně jsem si toho nevšiml hned, ale teď když jsem je přesazoval, tak jsem byl dost šokován tím, jak malé kořeny mají. Nechci, aby mi umřely nebo se nějak poškodily, protože se o ně snažím pečovat co nejlépe. Můžete mi poradit, co bych měl dělat? Myslíte, že to může být způsobeno špatným substrátem nebo třeba nevhodným zaléváním? Zkoušel jsem jim dávat různé hnojiva a dokonce jsem je i přesazoval do větších květináčů, ale pořád to vypadá bledě. Jak poznám, jestli jsou kořeny nemocné nebo jestli rostliny trpí nějakou chorobou? A co byste doporučili jako nejlepší postup pro povzbuzení růstu kořenů? Je nějaký specifický způsob péče o rostliny, které mají slabý kořenový systém? Myslíte, že má smysl pokusit se je vrátit zpět do menších květináčů nebo by to bylo kontraproduktivní? Vím, že každá rostlina je jiná a některé druhy potřebují víc pozornosti než jiné, ale fakt bych rád slyšel vaše názory a rady ohledně tohohle problému. Děkuju předem za jakékoliv tipy alebo zkušenosti.

190 slov
1.9 minut čtení
21. 6. 2024
Ondřej Hlávka

Zní to, jako bys měl s těmi rostlinami potíže, ale neboj, situace se dá většinou zachránit. Kaktusy a sukulenty obecně potřebují dostatek světla a správný substrát, co nejlépe propustný, aby se jim kořeny nehnily. Málokdy je problém v přesazování do větších květináčů, ale pokud je substrát příliš těžký nebo zadržuje vodu, tak to kořeny určitě neprospěje.

Zalévání je taky klíčové – zkus dodržovat pravidlo "raději méně než víc". Nechkořenový systém zaschnout a pak pořádně zalij, ale zase ne moc často. Hnojiva dávej opatrně, hlavně ne v zimě, když rostliny spí.

Kořeny můžou být nemocné, pokud jsou hnědé a rozpadávají se. Zdravé kořeny budou bílé nebo světle žluté. Pokud máš podezření na plíseň nebo hnilobu, zkus kořeny ustřihnout a zasít do čerstvého substrátu s fungicidním přípravkem.

Menší květináče by asi nebyly dobrý nápad, protože rostliny potřebují nějaký prostor pro růst. Spíš se zaměř na to, abys je dal do správného prostředí a udržoval dobrou péči – hodně světla, správné zalévání a dobrou půdu. Zkus i přehodnocení péče a sleduj je, časem by se měly zlepšit.

171 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2024
Lucie Horáková

Zní to, že máš s rostlinama docela trápení. Málo kořenů může být fakt problém, obvykle to bývá způsobeno špatným substrátem nebo nevhodným zaléváním. U kaktusů a sukulentů je důležitý dobře propustný substrát, aby se nezadržovala voda, což by mohlo vést i k hnilobě kořenů. Zkus se podívat na kořeny, jestli nejsou hnědé nebo měkké – to by mohlo znamenat, že jsou nemocné. Možná zkusit snížit zalévání a radši je nechat uschnout mezi zálivkama. Někdy taky pomůže, když dáš rostliny do menších květináčů, aby se kořeny měly kde rozrůst a nezapadly do velkého prostoru bez potřebného živinového prostředí. Když už jsi je přesazoval, tak dej pozor na to, jakou směs používáš. Možná i nějaký stimulátor růstu kořenů by mohl pomoct – většina zahradnických obchodů má něco k sehnání. Každopádně trpělivost, někdy to chce čas.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 9. 2024
Matěj Bureš
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Chyby při pěstování v hydroponii a jak se jim vyhnoutObjevte nejběžnější chyby, které dělají pěstitelé v hydroponii, a naučte se, jak se jim efektivně vyhnout pro úspěšný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky