Meskalin.cz/Fórum/Jaké chyby se nejčastěji dělají v hydroponii?

Jaké chyby se nejčastěji dělají v hydroponii?

Zajímalo by mě, jaké jsou ty nejčastější chyby, které lidé dělají při pěstování rostlin v hydroponii. Slyšel jsem, že hydroponie je skvělý způsob, jak pěstovat rostliny bez půdy a že to může být mnohem efektivnější, ale také jsem slyšel, že se to dá snadno pokazit. Jaké jsou ty věci, na které si dát pozor? Například, co se týče výběru živin nebo pH vody? Ale i co se týká osvětlení a umístění. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů. Mám strach, že bych mohl udělat něco špatně, když začnu. Můžete mi prosím napsat, jaké chyby jste udělali vy nebo co jste viděli, že dělají jiní? A co byste doporučili jako nejlepší praxi pro úspěšné pěstování v hydroponii? Děkuju za jakékoli tipy!

119 slov
1.2 minut čtení
16. 8. 2024
Lukáš Vyskočil

Hydroponie může být super, ale je fakt snadné udělat chyby. Jedna z největších chyb je špatný poměr živin. Mnoho lidí to přeženou nebo podcení a pak rostliny trpí. S pH to samé, ideálně by mělo být mezi 5,5 a 6,5, ale někdo na to zapomene a pak se diví, proč rostliny nejsou zdravé.

Osvětlení je taky důležitý, špatné světlo může způsobit slabý růst. LEDky jsou dobrý, ale musíš mít správný spektrum. A umístění? Nezapomeň na proudění vzduchu. Když je vzduch stagnující, tak to může vést k plísním a dalším problémům.

Taky si dej pozor na vodu – jestli je moc tvrdá nebo má nějaké chemikálie, tak to taky nebude nic moc pro rostliny. Měl jsem pár neúspěchů a většinou to bylo kvůli těmhle základním věcem. Takže doporučuje se fakt kontrolovat pH a živiny pravidelně a mít vše dobře nastavené od začátku.

139 slov
1.4 minut čtení
17. 8. 2024
Denisa Koutná

V hydroponii je spousta věcí, na které si člověk musí dát pozor. Nejběžnější chybou je špatný výběr živin. Mnoho lidí si myslí, že stačí jen nalít vodu s hnojivem a to stačí, ale musíte mít správný poměr a složení pro konkrétní rostliny. Taky pH vody je zásadní, ideálně by mělo být mezi 5,5 a 6,5. Pokud to není v tom rozmezí, rostliny to nezvládnou.

Další chyba je osvětlení. Někteří si myslí, že stačí běžná žárovka, ale potřebujete kvalitní grow lights. A nezapomínejte na to, jak dlouho mají rostliny světlo. Příliš málo nebo moc světla a může být problém.

Taky je dobrý nezapomínat na cirkulaci vzduchu, aby se nemnožily plísně a škůdci. Někteří lidé se ani moc nezamyslí nad umístěním systému hydroponie. Ideální místo má být teplé, ale ne přehřáté.

Doporučuji začít s menším systémem a učit se z chyb. Sledujte rostliny a pokud něco nevypadá dobře, hned to řešte. Číst fóra, sledovat videa – to všechno vám pomůže vyhnout se těm největším chybám.

160 slov
1.6 minut čtení
6. 12. 2024
Martin Štěpán
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Chyby při pěstování v hydroponii a jak se jim vyhnoutObjevte nejběžnější chyby, které dělají pěstitelé v hydroponii, a naučte se, jak se jim efektivně vyhnout pro úspěšný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 4. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky