Meskalin.cz/Fórum/Proč mi žloutnou listy v hydroponii?

Proč mi žloutnou listy v hydroponii?

Zdravím všechny pěstitele, mám takový problém a doufám, že mi někdo poradí. Pěstuju různé květiny a bylinky v hydroponii už nějakou dobu, ale teď se mi začaly žloutnout listy a nevím, co s tím dělat. Zkoušel jsem upravit pH vody, protože jsem slyšel, že to může mít vliv na zdraví rostlin, ale žádná změna. Mám podezření, že by to mohlo být nedostatkem živin nebo naopak přebytečnými hnojivy. Mám zavedený systém s kapkovou závlahou, takže jsem myslel, že by mělo být všechno v pořádku, ale nějak to nefunguje. Voda v systému je čistá a filtrujeme ji pravidelně, tak nevím, proč se to děje. Listy začínají žloutnout od spodní části a postupně to jde nahoru. Má někdo stejnou zkušenost? Jaké jsou další možné příčiny? Mohlo by to být z nedostatku světla nebo špatné teploty? Kdyby někdo měl tipy nebo rady jak tento problém vyřešit, byl bych moc vděčný. Chci své rostliny zachránit a doufám, že to není nic vážného. Děkuju všem předem za jakoukoli pomoc!

163 slov
1.6 minut čtení
8. 9. 2024
Andrea Švecová

Tak tohle se mi taky stalo, když jsem začínal s hydroponií. Žloutnutí listů může mít pár příčin. Určitě zkontroluj, jaký máš poměr živin. Můžeš mít nedostatek některých makro nebo mikroelementů, třeba železa nebo dusíku, což žloutnutí způsobuje. Zkus se podívat na svůj systém a ujistit se, že hnojivo je pořádně rozpuštěné a rovnoměrně rozložené ve vodě.

Další věc je pH – pokud to máš moc vysoké nebo nízké, rostliny si nemusejí brát živiny. Ideální pH pro většinu rostlin je mezi 5.5 a 6.5. Osvětlení taky hraje roli, jestli je toho málo, listy můžou žloutnout. A teplota – jestli je moc vysoká nebo moc nízká, může to ovlivnit růst.

Zkus zlepšit cirkulaci vzduchu a nezapomeň na pravidelnou výměnu vody v systému. Někdy to chce prostě trochu experimentovat a najít co nejvíc vyhovující podmínky pro tvé rostliny.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 1. 2025
Šárka Kučerová

Žloutnutí listů může být fakt frustrující. Pokud jsi už zkoušel pH, tak by mohlo být dobrý se kouknout na koncentraci živin. Můžeš mít nedostatek některý z makro nebo mikro prvků, třeba dusíku, což se projevuje žloutnutím listů odspodu. Naopak, přebytek hnojiv může taky způsobit spálení kořenů a tím pádem špatný příjem živin. Když už máš ten kapkový systém, zkontroluj taky, jestli se ti nepřekyselila voda nebo jestli tam není nějakej usazenin.

Co se týče světla a teploty, jestli máš rostliny moc daleko od zdroje světla nebo je tam moc teplo/zima, tak to by taky mohlo mít vliv. Všechno tohle může hrát roli. Doporučuji udělat test na živiny ve vodě a případně upravit hnojení. Držím palce, ať se to spraví!

119 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2025
Jarmila Eliášová
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Chyby při pěstování v hydroponii a jak se jim vyhnoutObjevte nejběžnější chyby, které dělají pěstitelé v hydroponii, a naučte se, jak se jim efektivně vyhnout pro úspěšný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky