Meskalin.cz/Fórum/Jaký materiál misky je nejlepší pro sukulenty?

Jaký materiál misky je nejlepší pro sukulenty?

Zajímalo by mě, jaký materiál by měl mít květináč pro sukulenty? Mám pocit, že je toho na trhu opravdu hodně – keramika, plast, kov, dřevo... a teď jsem docela zmatený. Vím, že sukulenty potřebují dobré odvodnění, takže asi budou mít nějaké preference ohledně toho, co je obklopuje. Přemýšlel jsem o keramických miskách, ale nejsou tak lehké a bojím se, že je snadno rozbiju. Plastové misky vypadají prakticky a lehce, ale jsem si jistý, jestli udržují správnou teplotu a vlhkost. A co dřevo? Mám doma pár starých dřevěných misek, ale nevím, jestli je to pro sukulenty to pravé. Navíc by mě zajímalo, jestli má smysl vybírat misku s nějakou speciální povrchovou úpravou nebo barvou. Není to přece jen otázka estetiky? Mám také obavy z toho, jak se různé materiály chovají v různých klimatických podmínkách – co když zima nebo horko ovlivní kořeny? Rád bych věděl i váš názor na to, jestli je lepší volit misky s hloubkou nebo šířkou a jak moc velkou roli hraje velikost misky při pěstování sukulentů. Takže co myslíte? Jaký materiál byste doporučili pro pěstování těchto úžasných rostlin?

181 slov
1.8 minut čtení
18. 8. 2023
Oldřich Starý

Tak já bych doporučil keramiku, i když je těžká, tak má super vlastnosti co se týče odvodu vlhkosti. Sice se může rozbít, ale když se o ni člověk postará, tak to vydrží. Plast je fajn na lehkost a snadnou manipulaci, ale může se přehřívat a kořeny pak trpí. Dřevo? No nevím, musíš mít po ruce něco s dobrou úpravou, jinak to může hnít. Co se týče povrchovky, pokud je to glazura na keramice, tak je to ok, ale u dřeva bys měl dávat pozor na laky, co nejsou pro rostliny zdravé. Hluboké misky jsou spíš pro větší sukulenty, ale šířka je taky důležitá – sukulenty mají rády prostor. Velikost misky by měla odpovídat velikosti rostliny a jak moc rychle roste. Takže nějak takhle.

123 slov
1.2 minut čtení
9. 7. 2024
Lucie Zachová

Pro sukulenty bych doporučil keramické květináče. Mají skvělé odvodnění a udržují teplotu, což je pro tyhle rostliny důležité. Plastové jsou fajn, ale někdy se v nich přehřívá zemina, což může být problém. Dřevo je pěkné, ale zase to chce mít na paměti, že může nasáknout vlhkost a hnít. Co se týče hloubky a šířky misky, radši jdi do širších květináčů, sukulenty mají rády prostor na kořeny. Velikost misky hraje roli, ale dávej pozor na to, aby nebyla moc velká, jinak se ti tam bude držet voda a to není dobré. Co se týče povrchové úpravy, moc to neřeš. Hlavně aby to mělo drenážní otvory. Takže shrnuto, keramika s otvory = ideál.

111 slov
1.1 minut čtení
29. 10. 2024
Bedřich Navrátil
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Dekorativní misky pro sukulenty: Výběr materiálů a designůObjevte, jak správný výběr dekorativních misek pro sukulenty může ovlivnit nejen vzhled vaší domácnosti, ale také zdraví vašich rostlin. Tento článek ...
1000 slov
10 minut čtení
10. 1. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky