Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy taky podporovat imunitní systém?

Můžou kaktusy taky podporovat imunitní systém?

Zajímá mě, jestli by kaktusy mohly mít nějaký vliv na náš imunitní systém. Slyšel jsem, že některé rostliny mají léčivé vlastnosti a mohou nám pomoci bojovat proti nemocem. Třeba aloe vera je známé tím, že má spoustu pozitivních účinků, ale co takové kaktusy? Mám doma několik různých druhů a přemýšlím, jestli jejich pěstování může mít nějaký pozitivní dopad na zdraví. Existují nějaké studie nebo zkušenosti lidí, kteří by mohli potvrdit, že kaktusy mají například protizánětlivé nebo antioxidační účinky? Je pravda, že některé druhy obsahují látky, které by mohly posílit imunitu? A co třeba konzumace kaktusových plodů - je to vůbec zdravé? Jaké jsou vaše názory a zkušenosti s touto tématikou? Je pro mě důležité zjistit, zda má smysl investovat čas do pěstování těchto rostlin nejen jako dekoraci, ale i jako potenciální podporu pro moje zdraví.

135 slov
1.4 minut čtení
29. 2. 2024
Simona Holubová

Kaktusy sice nejsou tak známé jako aloe vera, ale některé druhy mají taky pár užitečných vlastností. Například kaktus nopal, což je druh opuncie, se používá v mexické kuchyni a má dobrý obsah antioxidantů. Mluví se o tom, že pomáhá snižovat záněty a může mít pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi. Pokud jde o imunitu, tak bych řekl, že kaktusy jako takové nemají nějaký výrazný podporující efekt, ale občas se zmiňuje, že díky svým živinám a vláknině mohou přispět k celkovému zdraví. Kaktusové plody, jako jsou ty od opuncie, jsou jedlé a prý i zdravé. Obsahují vitaminy a minerály, takže je fajn je občas zařadit do stravy. Takže pokud pěstuješ kaktusy pro jejich ovoce nebo jen estetiku, určitě to není na škodu. Ale asi bych nespoléhal na to, že tě přímo ochrání před nemocema.

134 slov
1.3 minut čtení
18. 12. 2023
Věra Janoušková

Kaktusy jako takové nejsou úplně typické pro podporu imunitního systému, ale některé druhy, jako třeba nopal (kaktusový fíky), se používají v tradiční medicíně a mohou mít nějaké zdravotní výhody. Obsahují vlákninu a antioxidanty, což je fajn pro trávení a obecně zdraví. Vím, že plody kaktusů (například opuncie) se dají jíst a jsou plné vitamínů, takže to může být zdravý doplněk stravy. Nečekal bych ale, že ti kaktusy zázračně posílí imunitu. Spíš bych je bral jako součást vyvážené stravy. Pěstování kaktusů může být fajn koníček a i když nejsou úplně léčivé, minimálně ti udělají radost. Zkus si pár těch plodů přidat do smoothies nebo salátů, to by mohlo být zajímavé.

109 slov
1.1 minut čtení
25. 12. 2024
Radek Tesař
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Podpora imunitního systému pomocí přírodních léčivých rostlinNaučte se, jak přírodní léčivé rostliny mohou posílit vaši imunitu a jak je správně používat pro zdravější život.
1000 slov
10 minut čtení
22. 11. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky