Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat bylinky pro imunitu doma?

Jak pěstovat bylinky pro imunitu doma?

Zajímalo by mě, jaké bylinky si mohu pěstovat doma, abych podpořil svou imunitu. Slyšel jsem, že některé rostliny mají skvělé vlastnosti a mohou pomoci v boji proti nachlazení nebo jiným nemocem. Jaké jsou nejlepší bylinky pro posílení imunity? Jaké podmínky potřebují, aby se jim dařilo? Myslím, že by bylo fajn mít nějaké čerstvé bylinky po ruce, které bych mohl používat do jídel nebo čajů. Jak je mám zalévat, co potřebují za světlo a jak často je sklízet? Taktéž by mě zajímalo, jestli je možné pěstovat je na okně nebo jestli potřebují speciální nádoby. Mám také obavy z parazitů a chorob, nevím, jak se o ně správně starat. Je něco důležitého, co bych měl vědět předtím, než začnu s pěstováním? Děkuji za jakékoliv tipy a rady!

125 slov
1.3 minut čtení
9. 12. 2021
Jarmila Sládková

Pěstování bylinek doma je skvělý nápad, pokud chceš podpořit imunitu. Zkus třeba bazalku, oregano nebo tymián – všechny mají úžasné vlastnosti. Můžeš taky zkusit zázvor nebo česnek, i když to jsou spíš kořenové plodiny. Všechny potřebují dostatek slunce, takže ideálně je dej na okno, kde je světlo aspoň 6 hodin denně. Co se týče zalévání, většinou stačí jednou za pár dní, ale pozor na přelití, to by je mohlo zabít. Sklizeň můžeš dělat pravidelně – prostě odstřihni listy, když je potřebuješ do jídla nebo čaje. Hlavně se dívej na případné škůdce jako mšice nebo plíseň. Můžeš je chránit například tím, že je dáš na vzduch a umýváš listy vodou. Dobrý tip je taky občas přidat do zeminy trochu hnojiva, aby rostliny měly dostatek živin. Základem je trpělivost a pravidelná péče, tak se do toho pusť!

135 slov
1.4 minut čtení
31. 7. 2024
Anna Havelková

Pokud chceš pěstovat bylinky pro imunitu, tak určitě zkus bazalku, oregano, šalvěj a mátu. Mají skvělé vlastnosti a můžeš je používat v jídle nebo na čaj. Všechny tyhle bylinky se dají pěstovat na okně, stačí jim dostatek světla – ideálně 6 hodin slunce denně. Zálivka je důležitá, ale pozor, ať to nepřehltíš. Zalévej je, když je půda suchá na dotek, aby si neuhnil kořeny. Co se týče nádob, stačí normální květináče s drenážními otvory. Můžeš je klidně i míchat dohromady, pokud si dáváš pozor na jejich potřeby.

O parazitech se neboj, občas se může objevit něco jako mšice nebo sviluška, tak je sleduj a pokud se objeví, stačí to umýt vodou nebo použít přírodní přírodní postřiky. Taky je dobrý mít na paměti, že bylinky potřebují pravidelný střih – sklizeň jednou za pár týdnů povzbudí růst a dodá ti víc lístků. Takže klidně odebírej listy jak potřebuješ, ale nenechávej je moc zarůst.

Před začátkem si zjisti víc o konkrétních bylinkách, co chceš pěstovat a uvidíš, že to není tak složitý. Držím palce!

171 slov
1.7 minut čtení
1. 9. 2024
Lukáš Pícha
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Podpora imunitního systému pomocí přírodních léčivých rostlinNaučte se, jak přírodní léčivé rostliny mohou posílit vaši imunitu a jak je správně používat pro zdravější život.
1000 slov
10 minut čtení
22. 11. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky